Planten stekken in water: welke planten en hoe begin je hieraan?
Last Updated on February 17, 2023 by
Inhoud van het artikel:
Planten stekken in water
Voor plantenliefhebbers is niets spannender en leuker dan hun eigen plantenfamilie op te laten groeien en uit te breiden. Het is een prachtige zicht en goed gevoel om je kleine plantjes te zien ontwikkelen en nieuwe bladeren te zien groeien.
Planten kunnen vermenigvuldigd worden in potten, maar ook in water. In deze blog zul je meer over planten stekken in water te weten te komen.
Waarom kiezen voor stekken in water?
Veel planten komen niet uit zaad of zijn moeilijk te ontkiemen, maar er zijn planten die heel gemakkelijk in water kunnen groeien. De resulterende nieuwe planten zullen trouw blijven aan de ouderplant, omdat het klonen zijn die gemaakt zijn van het vegetatieve materiaal.
De beste voordeel van het stekken van planten in water is dat plagen en ziekten worden verminderd in vergelijking met bodemvermeerdering.
De bodem is gevoelig voor schimmelproblemen, bodemgedierten en nog veel meer. Schoon water heeft geen van deze ziekteverwekkers en zal, als het regelmatig wordt ververst, geen ziekte ontwikkelen.
Zodra planten een volledig wortelstelsel hebben, kunnen ze worden verplaatst naar een bodem. Wortelen vindt meestal plaats in 2 tot 6 weken.
Photo by Anca Gabriela Zosin on Unsplash
Hoe moet je stekken?
Stap 1: Vind de knooppunten
Voordat je een plant gaat stekken moet je eerst de goede plek vinden : de knooppunten. Knopen zijn als kleine groeifabrieken die een plant helpen nieuwe bladeren of wortels te maken.
Zij zijn de sleutels tot een succesvolle vermeerdering. Om de knopen van een plant te vinden kijk je net onder de bladeren of op punten waar stengels samenkomen.
Stap 2 : Gebruik schoon gereedschap
Zorg ervoor dat je een schone tuinschaar of snoeischaar gebruikt bij het stekken om besmetting van je stekken of moederplant te voorkomen.
Maak je schaar grondig schoon met water en zeep en breng dan een beetje ontsmettingsalcohol aan voordat je gaat stekken.
Photo by Sarah Dorweiler on Unsplash
Stap 3 : Knip je plantenstek af
Zodra je een knooppunt hebt gevonden en je snoeischaar klaar hebt voor gebruik, is het tijd om te stekken. Maak een snede een paar centimeters voor het geselecteerde knooppunt.
Zorg ervoor dat je voor de volgende snede een deel van een gezonde stengel boven het knooppunt opneemt. Dit maakt het alleen makkelijker om de stek rechtop te zetten in je bak of glas met water.
Stap 4 : Trimmen
Als je een stekje met meerdere knopen hebt genomen, moet deze mogelijk een beetje worden bijgesneden. Snijd alle bladeren die onder water komen te staan af.
Stap 5 : Zonlicht en vers water
Om planten te stekken in water zijn zonlicht en vers water hele belangrijke factoren voor de ontwikkeling van de plant. Plaats je stekjes op een gebied met helder en voldoende indirecte zonlicht. Je hebt wel geduld nodig wanneer het stekje zicht ontwikkeld.
Als je een nieuwe stek probeert te maken en er gaan twee weken voorbij zonder wortels, is dat dan niet altijd slecht nieuws. Er zijn bepaalde planten die zelfs pas na 3 maanden wortels beginnen te geven.
Als je het water ververst zorg dan ervoor dat je de wortels een beetje afspoelt en een beetje wrijft met je vingers. Vul je bak of glas om de paar dagen bij met water of wanneer het te laag wordt. Als het water troebel wordt, vervang het dan zo snel mogelijk.
Planten die geschikt zijn om in water te stekken
Niet alle planten zullen goed reageren op hydrocultuur in huis, maar er zijn nog steeds genoeg planten opties. Kruiden zoals munt, oregano, basilicum, rozemarijn, lavendel en salie groeien snel in water en zullen zelfs elke dag een nieuw blad gaan produceren.
Andere planten die ook geschikt zijn om in water te stekken, zijn: Anthurium , Philodendron Atom , Clusia , Spathiphyllum ( lepelplant ) , Monstera , Begonia’s , Epipremnum en pannenkoekplanten.
Sommige kamerplanten die goed groeien zijn klimop, siernetels en tradescantia.
Lees ook: gemakkelijke kamerplanten
Lees ook: Dahlia’s stekken en vermeerderen