Moestuinieren op je balkon: dat doe je zo!
Last Updated on February 26, 2022 by
Inhoud van het artikel:
Moestuinieren op je balkon: dat doe je zo!
Kweek een eetbare tuin – op je balkon!
Als je alleen een balkon hebt , laat het je dan niet weerhouden om je tuinbouwwensen te vervullen. Grote ambities en kleine ruimtes zorgen voor een aantal zeer interessante resultaten!
Hier zijn enkele tips en ideeën om de ruimte die je hebt te maximaliseren en net zoveel te genieten van tuinieren als iedereen.
Moestuin op je balkon
Je hebt er niet veel van, dus maak optimaal gebruik van je ruimte. Draai de tuin op zijn kant door in plaats daarvan verticaal te tuinieren .
Dit kan zo simpel zijn als het leiden van klimbonen of komkommers op latwerk, of het bevestigen van bloembakken aan relingen.
Muren zijn een zegen. Gebruik ze om plantenbakken te monteren om een groene muur te creëren, of zet een willekeurig aantal modulaire plantenbakken.
Je kunt rekken ook gebruiken om een ’plantentheater’ van kruiden of aardbeien te creëren.
Zorg ervoor dat de planken stevig aan de worden muur bevestigt.
Je zult af en toe achterover willen leunen en je handwerk bewonderen, dus offer niet ergens op om te ontspannen ten koste van nog meer planten. Met een kleine terrastafel en een set stoelen kan je er rustig lezen, ontbijten en genieten!
Beste balkontuinplanten
Winterharde, aromatische kruiden verdragen de blootgestelde omstandigheden van een balkon, dus gebruik rozemarijn, lavendel en tijm.
In feite zijn alle kruiden een verstandige keuze gezien hun hoge waarde en hun lage ruimtebehoefte, en ze zullen je bijna elke dag van het jaar iets geven om te plukken.
Containers die eetwaren ondersteunen, zoals slablaadjes, cherrytomaatjes en mini-groentensoorten, waaronder bieten en compacte zomerpompoenen, zijn leuk om te kweken en zeer de moeite waard.
Kies voor snelgroeiende gewassen en er is geen reden waarom u niet elk jaar twee, drie of zelfs vier oogsten uit dezelfde potten kunt halen.
En vergeet niet om wat bloemen toe te voegen om bestuivers aan te trekken en ongedierte onder controle te houden.
Bovenal moet een balkontuin een hobby zijn – een schuilplaats om te ontspannen na een lange dag. Wees creatief, wees vindingrijk en je kunt je eigen tuin in de lucht laten groeien.
Praktische overwegingen voor uw balkontuin
Regels : Sommige verhuurders of woningbouwverenigingen hebben specifieke regels over wat je wel en niet mag verbouwen op je balkon, dus controleer dit voordat je begint. Het heeft weinig zin om een mooie tuin aan te leggen alleen om deze te verwijderen.
Gewicht : Clusters van containers kunnen zwaar worden. Overweeg hoeveel gewicht uw balkon kan dragen en wees voorzichtig. Kies bij twijfel lichtere plastic potten in plaats van zwaardere alternatieven van terracotta of steen. Plaats de zwaarste potten dichter bij dragende muren of boven draagbalken.
Wind : Hoe hoger het balkon, hoe winderiger het waarschijnlijk zal zijn. Niet alle planten gedijen goed in blootgestelde, winderige omstandigheden, dus kies dienovereenkomstig. Windschermen zoals netten of rietschermen zijn zeer effectief in het filteren van de wind en zullen ook een aantrekkelijke achtergrond en grassen en bamboe creëren een natuurlijk windscherm voor gevoelige planten.
Licht : Zoals bij elke tuin is het essentieel om te overwegen hoeveel direct zonlicht uw balkon krijgt.
Het is gemakkelijk om dit te overschatten, dus neem de tijd om precies vast te leggen waar zonlicht valt en op welk tijdstip van de dag. Zelfs overwegend schaduwrijke balkons hebben opties: probeer slablaadjes, spinazie, boerenkool, wortelen en braaf zacht fruit zoals aardbeien of compacte frambozenrassen.
Water : Zorg dat je bij warm en droog weer regelmatig water kunt geven. De combinatie van zon en wind kan potten met alarmerende snelheid uitdrogen. Als je geen tijd hebt om water te geven, installeer dan een druppelirrigatiesysteem.
Blootstelling : Koude kan een probleem zijn op blootgestelde balkons, terwijl aan de andere kant, zonverwarmde muren ‘s nachts langzaam hun warmte afgeven om iets van een beschermend microklimaat te creëren.