Een kerstster verzorgen + stappenplan
Last Updated on February 26, 2022 by
Een kerstster verzorgen + stappenplan
Photo by Jeffrey Hamilton on Unsplash
Inhoud van het artikel:
De Kerstster of Poinsettia ,geliefd in de winter
Hoewel je bijna elke bloem in een kerstbloem kunt veranderen door hem te combineren met kerstkleuren, hebben sommige bloemen en planten de reputatie op zich al een kerstbloem te zijn. Kerststerren worden in huis gehaald als kamerplant maar worden ook verwerkt in bloemstukken.
De kerstster
De prachtige kerstster bijvoorbeeld is een symbool geworden van de kerstvakantie met zijn groene blad bedekt met heldere bloemen. Hoewel de eigenlijke bloemen erg klein zijn en geelgroen van kleur, worden ze gekocht voor de prachtige, gekleurde bladeren, schutbladen genaamd, die een vleugje kleur toevoegen tijdens de feestdagen.
De bloeikleur varieert van puur wit tot roze en rood met veel bonte variƫteiten. Deze kerstbloem (Poinsettia)komt oorspronkelijk uit de bergen van Mexico en heeft een kleurrijke geschiedenis.
Zijn kleuren zijn symbolisch oor Kerst: groen verwijst naar de dennenboom en het vooruitzicht op nieuw leven, rood voor het bloed van Christus maar ook voor vuur, warmte en gezelligheid.
Legende van de kerstster
Volgens een Mexicaanse legende waren een jong meisje genaamd Maria en haar broer Pablo de eersten die de kerstster ontdekten. De twee kinderen waren erg arm en konden zich geen cadeau veroorloven om mee te nemen naar het kerstavondfestival.
Omdat ze niet met lege handen wilden aankomen, stopten de twee kinderen langs de weg en verzamelden een boeket onkruid. Toen ze op het festival aankwamen, werden ze door andere kinderen berispt voor hun magere geschenk.
Maar toen de kinderen het onkruid naast het Christuskind in de kribbe plaatsten, barstten de kerststerren open in schitterende rode bloemen.
Hoe verzorg je kerststerren- stappenplan
Een kerstster is een kieskeurige plant en heeft specifieke groeibehoeften nodig om hun kerstpracht aan te houden. Let wel! Kerststerren bevatten veel sap die bij poezen en honden maag- en darmklachten kan veroorzaken.
Lees ook: deze planten zijn giftig voor katten
Lees ook: deze planten zijn giftig voor honden
Hier volgen enkele nuttige stappen in zijn verzorging. Met de juiste zorg kan een kerstster namelijk blijven bloeien , of in ieder geval weken erna aantrekkelijk blijven!
1. De verzorging van poinsettia
Licht-, water- en temperatuur zijn belangrijke pijlers voor het onderhoud. Tijdens Kerstperiode, terwijl ze in volle ontwikkeling zijn, gedijen ze zich gaar op een niet al te warme, niet al te koele ruimte.
Ze houden van vochtige kamers met veel helder licht (direct of indirect). Poinsettia planten hebben veel water nodig. Niet te veel uiteraard om wortelrot te vermijden.
2. Poinsettiaplanten bemesten
Het is nooit aan te raden om kerststerplanten te bemesten terwijl ze nog in hun volle glorie staan. Bemesten kan na de feestdagen, indien ze worden bewaard met kamerplantenmest.
Wanneer dit tweewekelijks gebeurt, kan de kerstbloem terug gaan bloeien, maar dit is geen garantie. Ook hier spelen omgevingsfactoren een rol.
3. Bladeren van kerststerren vallen eraf
Zoek de mogelijke oorzaak bij bladverlies en het euvel kan misschien worden verholpen. Omdat de kerstplant rond kerst word aangekocht, is het binnen vaak te warm en te droog.
Zet de plant op een koele, tochtvrije plaats en geef voldoende water. Als al het andere faalt, moet de plant mogelijk worden weggegooid.
4. Na de bloei
Als bloemschutbladen zijn gevallen, heb je de mogelijkheid om de plant weg te gooien of een extra jaar te bewaren. Voor degenen die ervoor kiezen om door te gaan met de verzorging van poinsettia, moet je geleidelijk minder water geven , maar laat hem ook niet uitdrogen.
Verplaats de kerststerplant tot het voorjaar of rond april naar een koele, donkere plaats. (rond de 15 graden)
5. Poinsettiaverzorging na de feestdagen
Plaats de plant vanaf de lente terug in de zon en bewater flink. goed water. De takken kan je inkorten. De plant kan je ook verpotten met verse potgrond, geschikt voor kerstroos. In de zomer kan hij prima binnen ontwikkelen, maar ook buiten op een zonrijke en windrijke plek.