Tulpenbollen hergebruiken: schoonmaken, pellen, bewaren en opnieuw planten
Last Updated on March 4, 2023 by
Vorig jaar had ik een groot bed vol tulpen! Oh, ik vond het echt prachtig en we hebben enkele maanden genoten van alle tulpen die bloeiden in onze tuin, echt heerlijk. Ik las online dat je tulpenbollen opnieuw kan gebruiken, maar de grond hier wordt erg koud (vriest echt aan) en we hebben veel last van woelmuizen, muizen en ratten in onze tuin. No way dus dat ik voor een dikke 100 euro aan tulpenbollen in de grond ging laten zitten.
Daarom besloot ik om te proberen alle tulpenbollen uit de grond te halen (met de hulp van mijn fantastische vriend, natuurlijk), om ze goed schoon te maken, te pellen en te bewaren tot ik ze opnieuw kon planten.
Inhoud van het artikel:
Tulpenbollen hergebruiken
Hoe laat je tulpen afsterven
Eerst en vooral: hoe moet je de tulpen zo laten afsterven dat je de knollen opnieuw voedt en opnieuw zou kunnen gebruiken? Je kan de bloem plukken, maar je moet zeker wel de bladeren aan de bol laten. Laat de tulp en bladeren afsterven (ze moeten er ros uitzien in de plaats van groen), zo komt alle energie weer in de bol.
Nu, vorig jaar stond alles in een prachtige tulpenborder (bekijk mijn tulpencollectie maar eens) en hoewel dat echt prachtig stond, heeft het er ook enkele maanden erg lelijk uitgezien omdat ik ze moest laten afsterven. Enkele maanden kijken op een border die verdord en rossig is… ik raad het je niet bepaald aan.
Daarom besloot ik ook om dit jaar ervoor te zorgen al mijn tulpen in potten te planten, zo kan ik de afstervende planten apart zetten en uit het zicht. Als het lukt om de tulpenbollen een tweede leven te geven, natuurlijk. Anders doe ik op het einde van dit seizoen veel minder moeite om de tulpenbollen te gaan recycleren, haha!
Tulpenbollen schoonmaken
Als het blad en bloem volledig afgestorven zijn, laat je de bollen nog enkele dagen tot weken in de grond zitten: je moet er namelijk echt voor zorgen dat de bol weer flink aandikt en allemaal energie gaat opslaan voor het volgende jaar. Zodra je ze uit de grond haalt, stopt dit proces.
Als dat allemaal gebeurd is, wordt het tijd om de tulpenbollen weer uit te grond te gaan halen. Maak niet een domme fout zoals ik vorig jaar deed: ik had op een stukje papier geschreven welke tulpenbollen ik waar geplant had in de border… maar ben dat stukje papier kwijtgeraakt helaas. Toen wij dan eenmaal begonnen met het opgraven van onze tulpen, wist ik niet meer wat wat was en heb ik maar redelijk random alles gesorteerd na het schoonmaken.
Spoel de tulpen schoon of borstel ze wat schoon als ze droog genoeg zijn. Wij hebben op 2 momenten tulpen schoongemaakt: een keer toen ze al enkele dagen goed droog in de border stonden en dat ging heerlijk. De andere keer was na een flinke regenbui, wat het schoonmaken van de tulpen veel moeilijker maakte.
Heel eerlijk, ik heb dat samen met mijn vriend gedaan tijdens het weekend en voor ons allebei waren dat echt supergezellige momentjes. Een lekker drankje erbij (in ons geval een colaatje, we drinken beiden geen alcohol) en honderduit bijbabbelen over vanalles en nog wat. Echt, het was zo gezellig dat ik er eigenlijk wel weer naar uitkijk. Hetzelfde met het uitplanten van de dahlia’s… Dat was ook een supergezellige dag.
Tulpenbollen pellen
Je kan deze stap eigenlijk gelijk doen met het schoonmaken: het pellen van de tulpenbollen. Ik had gelezen dat het een goed idee is om de tulpenbollen te pellen zodat ze alleen maar hun allernieuwste velletje overhouden.
Wel opletten dat je je tulpenbollen niet pelt tot ze helemaal wit zijn, dan hebben ze geen beschermlaagje meer (en die hebben ze wel nodig).
Wat doe je met de kleine tulpenbolletjes?
Je zal zien dat je tulpenbol flink haar best heeft gedaan de afgelopen maanden: er zitten vaak allerlei kleine tulpenbolletjes aan. Door de tulpenkwekers worden die kleine tulpenbulletjes gewoon weggegooid, maar ik besloot ze bij te houden en mee schoon te maken. Kennelijk duurt het enkele jaren voor die minitulpenbolletjes uitgroeien tot een grote tulpenbol en bloem krijgen, maar het leek me wel een leuk vijfjarenprojectje ofzo om dat eens te gaan proberen.
Ik heb ze dus bijgehouden en nu tussen de andere tulpen gestoken zodat ze weer een jaartje lekker kunnen groeien en aandikken. Stiekem ben ik al heel erg benieuwd om in de zomer de tulpen weer te gaan schoonmaken en te ontdekken of ze goed gegroeid zijn!
Tulpenbollen bewaren
Goed, je hebt de tulpenbollen opgegraven, de tulpenbollen zijn schoongemaakt en gepeld… nu moet je ze natuurlijk ook nog de hele zomer en een deel van de herfst droog en ongedierteveilig kunnen opbergen.
Omdat wij heel erg veel last hebben van muizen en ratten in de tuin en garage, besloot ik om – net zoals ik bij het dahlia’s opbergen – de tulpen op te bergen in de berging. Die is niet té koud, maar ook niet te warm.
Ik steek alle tulpenbollen weer terug in hun oorspronkelijke zakken (als ik die kan hergebruiken tenminste, ik vind de ‘uienzakken’ van Fluwel daarom heel erg fijn: de bollen krijgen nog ademruimte genoeg en het is heel handig om ze zo weer weg te kunnen steken.
Alle tulpenbollen gaan dan weer netjes in hun vilten kubusje in mijn soort-van-Kallax-kast van Ikea en liggen daar netjes te wachten tot ik ze op het einde van de herfst of midden herfst weer kan uitplanten.
Tulpenbollen controleren
Net zoals met je dahlia’s in opslag, moet je ook je andere knollen en bollen in opslag blijven controleren tussendoor. Zet iedere maand eventjes een reminder in je agenda, anders ga je het zeker vergeten!
En, hoe gaat het nu met mijn tulpen in hun tweede jaar? Case study!
Update 1: alle tulpen werden in hun potten geplant tussen oktober en 15 november, door een operatie heb ik tussendoor eventjes moeten wachten voor ik weer in de buurt van stof etc mocht komen.
Je begint stilaan te merken dat de puntjes van de tulpen al naar boven beginnen komen, deze onderstaande foto maakte in op 27 december:
Update 2: enkele weken later maakte ik deze foto op dinsdag 17 januari (eigenlijk ging ik het terras schoonmaken en groene aanslag van het terras verwijderen):
Update 3: een drietal weken later maakte ik deze foto op 5 februari:
Update 4: op dinsdag 28 februari zien de tulpen er zo uit (na een februarimaand met veel fijne zonnige dagen, het heeft niet alleen de tulpenbolletjes deugd gedaan, hehe):
Update 1 maart: Oeps… we zijn duidelijk enkele tulpenbolletjes vergeten opgraven vorig jaar, haha! Maar hey, da’s extra leuk voor deze case study 😉 Zouden diegene de we gewoon in de grond hebben zitten, het misschien wel beter doen? Lijkt er wel op dat we een volledige rij vergeten zijn bijna, whoopsie!