keukenverlichting
Keuken

Keukenverlichting: welke verlichting in je keuken? + Lichtplan maken

Last Updated on February 17, 2023 by

Welke verlichting in de keuken?

Een keukenverlichting die bij je stijl past

De ideale verlichting aanbrengen: wanneer we een keuken willen bouwen of verbouwen, is het van groot belang dat we de verlichting niet uit het oog verliezen. In een keuken, wat een belangrijke plaats in een woning of restaurant is, moet de verlichting perfect zijn.

Een goede verlichting in een keuken is belangrijk, omdat het een plek is waar met scherp gereedschap wordt gewerkt. De goede verlichting in een keuken moet er zijn om ongelukken tijdens het bereiden van het voedsel te voorkomen. Er zijn ook altijd verlichtingstrends en keukentrends, maar kijk ook echt naar wat jullie graag zelf willen.

keukenverlichting kiezen
keukenverlichting kiezen

Uiteraard is gewoon daglicht zeer goed om in een keuken mee te werken, maar de meeste keukens kunnen daarover moeilijk beschikken. Ook moet er een goede verlichting zijn in een keuken om goed te kunnen werken, waar ook de sfeer belangrijk is. Wanneer de keuken gezellig verlicht is, zal daar ook met meer plezier worden gekookt. Ook een keuken in een restaurant moet voorzien zijn van een prettige verlichting.

welke keukenverlichting kiezen
welke keukenverlichting kiezen

De werknemers in de keuken zullen daardoor met meer plezier werken, wat het bereiden van de maaltijden alleen maar ten goede zal komen. Met een goede sfeervolle verlichting zal iedere sterren chef blij zijn, omdat iedereen er zo graag werkt.

Ook zal de keuken daardoor vaak gezien worden als een gezellige ontmoetingsplaats. Wanneer je een keukenverlichting wil aanbrengen, dan moet je op een aantal punten letten. Het is belangrijk dat je, voordat je een keuken in de woning gaat verbouwen, een goed lichtplan heeft. De verlichting wordt nog te vaak gezien als een ondergeschoven kindje, maar dat mag het zeker niet zijn.

Soorten verlichting in een keuken

In een keuken moet je op de eerste plaats uitgaan van een basisverlichting. Vervolgens is in een keuken de werkverlichting (accentverlichting) en de sfeerverlichting belangrijk. Ook is vaak het aanbrengen van een accentverlichting aan te raden.

keukenverlichting
keukenverlichting

De basisverlichting

Wanneer je een verlichting centraal in de keuken aanbrengt, wordt dat gezien als de basisverlichting. Als je de basisverlichting aandoet, dan is dat een verlichting die de hele ruimte verlicht waardoor je een duidelijk overzicht van de keuken krijgt.

Je ziet in een oogopslag waar alles staat zoals de keukenkasten, fornuis, koelkast en dergelijke. Het is een verlichting die wordt gebruikt wanneer je bijvoorbeeld iets uit de keuken wilt halen.

Voor de basisverlichting kunnen traditionele verlichtingsarmaturen dienstdoen, maar ook inbouwspots of opbouwspots. Je kunt een armatuur gebruiken waar meerdere spots in verwerkt zijn. De basisverlichting is een verlichting waar je het eerst naar kijkt wanneer je de ’s avonds in de keuken het licht aandoet.

Accentverlichting

Het is belangrijk dat je bij je lichtplan denkt aan de accentverlichting. je moet boven het fornuis en aanrecht ervoor zorgen dat deze werkplekken goed verlicht zijn. Ook voordat deze verlichting kan worden aangebracht, moet je nadenken om schaduwwerking te voorkomen op het aanrechtblad en fornuis.

Wanneer je namelijk in de schaduw zou staan door uw aangebrachte verlichting, zal dat niet prettig zijn voor je ogen. Je ogen zullen vermoeid raken en dat moet nu juist voorkomen worden wanneer je een maaltijd aan het bereiden bent. De accentverlichting, die moet voorkomen dat je in de schaduw staat, kun je het beste onder de hangkasten of op het plafond aanbrengen.

Monteer het licht zodanig dat het niet in uw ogen schijnt, maar op het werkblad. Wanneer je één of meerdere verlichtingen boven de werkplek plaatst, is het verstandig om een afgeschermde lichtbron te plaatsen die een diffuus licht uitstraalt.

Diffuus licht is licht dat gelijkmatig wordt verstrooid en verdeeld. Het licht gaat hierbij alle kanten op waardoor er geen harde schaduwen zullen ontstaan. Diffuus licht zal ontstaan wanneer het directe licht op een natuurlijke manier of door gebruik te maken van hulpmiddelen wordt verstrooid.

Hiervoor zijn vooral de TL-buizen en de halogeenverlichting zeer geschikt. Je kunt ook gebruik maken van verstelbare spots.

Sfeerverlichting in de keuken

Wanneer je voldoende basis- en werkverlichting hebt in de keuken, is dat in principe genoeg. Omdat echter een keuken steeds vaker een verlengde van de woonkamer is, zeker bij een open keuken, is het verstandig om ook de keuken te voorzien van een sfeerverlichting. Wanneer je in een keuken dimbare en vooral ook indirecte verlichting aanbrengt, zal dat de sfeer aanzienlijk verbeteren.

keukenverlichting trends
keukenverlichting trends

Ook kun je in de keuken sfeerverlichting aanbrengen door de vitrinekast te verlichten. Wanneer je een woning hebt waarbij in de keuken een grote eettafel staat, dan kun je met een gezelschap daar plaatsnemen om er te eten en te praten.

Daarvoor moet je bij de eettafel voldoende licht hebben. Dit kun je bereiken door in het midden van de rechte eettafel een langwerpig armatuur te gebruiken met daaraan een paar hanglampen.

Voor een ronde tafel moet u natuurlijk geen langwerpig armatuur gebruiken. Het is verstandig om de lampen ongeveer 70 cm boven de eettafel te hangen. Hierdoor wordt een goede spreiding van het licht bereikt. Door het licht boven de eettafel te bedienen met een dimmer kun je de hoeveelheid licht boven de eettafel zelf regelen. Gebruik een lamp die bij je interieur past.

Praktisch, maar wel sfeervol licht voor in de keuken

Het is belangrijk in een keuken, waar het eten wordt bereid dat je kunt zien waar je mee bezig bent. Daarom is het belangrijk dat je een lichtkleur kiest van 3000 tot 4000 Kelvin. Hoe hoger het aantal Kelvin hoe “kouder” of “witter” de kleur wordt.

keukenverlichting 2
keukenverlichting 2

De juiste kleurtemperatuur is afhankelijk van het soort verlichting en de plaats waar de verlichting wordt gebruikt. Bij een werkplekverlicht zoals in een keuken of kantoor wordt vaak de 3000K of 4000K gebruikt. In een magazijn is het verstandig om te kiezen voor een hogere waarde zoals 4000k en 6000K. Licht dat bijna net zo helder is als daglicht heeft een kleurtemperatuur van 6500K.

Om het daglicht in huis na te bootsen, kun je gebruik maken van LED TL buizen in 6500K. Voor een verlichting in een woonkamer wordt vaak gekozen voor een kleurtemperatuur onder de 3000K. De meest gebruikte verlichting in een woonkamer heeft een kleurtemperatuur van 2700K (dat is extra warm wit).

Het maken van een lichtplan voor de keuken

Wanneer je zelf start met het maken van een lichtplan merk je al snel genoeg dat je tegen problemen aanloopt. Op de eerste plaats is het belangrijk dat je moet kunnen bepalen hoeveel lichtpunten je in de keuken nodig hebt.

verlichting keuken 2
verlichting keuken 2

Waar moet je de lichtpunten aanbrengen want het moet wel een werkplek verlichting zijn in een keuken, maar zeker ook sfeervol. De Europese unie adviseert ons tussen de 300 en 500 lux te gebruiken.

Het aantal lumen wat in een keuken nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. Wanneer je keuken bijvoorbeeld 15 vierkante meter vloeroppervlakte heeft, heb je 300 x 15 = 4500 lumen nodig. Wanneer je dat uitgezocht hebt, ben je er nog niet om tot een goed lichtplan te komen. Je moet weten waar je de lampen plaatst.

Licht wordt tegenwoordig geplaatst naar lichtbehoefte

Wanneer je voor de lichtplan de verlichting plaatst naar lichtbehoefte, wordt de verlichting daar geplaatst waar het nodig is. In de keuken moet je vooral licht hebben op het aanrechtblad. Je kunt daarvoor de spots aanbrengen boven het kookeiland en aan de keukenkasten. Onder de keukenkasten kun je een LED-strip aanbrengen. je kunt ook LED-strips aanbrengen die goed te dimmen zijn.

Lichtplan keuken maken
Lichtplan keuken maken

Omdat ze te dimmen zijn, kun je goed switchen tussen een goed werklicht en een sfeerverlichting onder de keukenkastjes. Je kunt voor het dimmen een muurdimmer gebruiken, een touch dimmer en zelfs een radiografische afstandsbediening. Ook kun je spotjes boven het aanrechtblad aanbrengen. De spotjes worden vaak uitgelijnd.

Bij het plaatsen van de spotjes moet je ongeveer een afstand van elkaar aanhouden van 60 tot 80 cm. Plaats ze zodanig dat je niet in de schaduw werkt. Daarom moet je ervoor zorgen dat de spotjes aan weerszijden van het kookgedeelte geplaatst worden.

Je kunt in je keuken ook dimbare spots gebruiken. Een bijzondere dimbare spot is de Philips Dim Tone. Deze spot zal tijdens het dimmen ook warmer van kleur worden. Daardoor kunt met deze spot een goede werkverlichting creëren en als er niet in de keuken gewerkt wordt, kan hij dienstdoen als een goede sfeerverlichting.

Hoe maak je zelf een lichtplan voor de keuken?

Maak eerst een goede tekening maken met de juiste maatvoering van de ruimte. Daarin moet je vervolgens aangeven waar de kasten, kookgedeelte en werkblad staan. De activiteiten kun je met cirkels weergeven.

Wanneer je dat gedaan hebt, kun je beginnen met het plaatsen van de basisverlichting in de plattegrond. Daarna kun je de accentverlichting en de sfeerverlichting in de plattegrond tekenen.

Als je er zelf niet uitkomt, is het verstandig om een lichtplan te laten maken door professionals. Het maken van een lichtplan kost natuurlijk geld, maar dan weet je zeker dat je de meest ideale lichtverdeling in je keuken hebt. Er wordt vaak een prijs berekenend van ongeveer € 2 per vierkante meter met een minimumbedrag van bijvoorbeeld € 250. Nu lijkt het misschien veel om te betalen voor een lichtplan, maar een goede verlichting in huis is in principe onbetaalbaar.

Comments Off on Keukenverlichting: welke verlichting in je keuken? + Lichtplan maken