Nieuwe keuken laten plaatsen: waar moet je op letten?
Last Updated on February 20, 2022 by
Ga jij de keuken verbouwen? Wij geven je graag onze allerbeste eigen tips om een nieuwe keuken te laten plaatsen. Waar moet je op letten en wat mag je niet uit het oog verliezen?
Het ontwerp komt altijd op de eerste plaats. Voordat je een keuken kunt gaan bouwen of verbouwen moet je eerst duidelijk op papier zetten, of laten zetten, wat je wilt hebben. Ga je daarvoor naar een architect of een interieur ontwerper, of kun je ook een keuken zelf ontwerpen?
Photo by André François McKenzie on Unsplash
Inhoud van het artikel:
Nieuwe keuken laten plaatsen
Ook wanneer je genoeg kennis en kunde in huis hebt om zelf de keuken te ontwerpen, kun je er beter voor zorgen dat een professioneel ontwerper een oogje werpt op het bereikte resultaat. De verschillende materialen die je gaat gebruiken hebben verschillende eigenschappen, als draagvermogen, flexibiliteit en spanning. Ook heb je in een keuken verschillende, min of meer gevaarlijke systemen, vooral de toevoer van gas, licht en water, maar ook de afvoer van water en lucht.
Waarom een keuken laten plaatsen
Om daar veilig mee te kunnen werken, ook in de verre toekomst, moet je de basis-installaties laten aanleggen door professionele mensen. Dus niet alleen omdat de wet dat van je eist, het is ook een stukje veiligheid voor jou en voor je gezin. Het beste idee is dus de hele keuken te laten plaatsen door een professioneel bedrijf.
Ik ben een grote voorstander van het aanpassen van de details, zodat je niet uiteindelijk een fortuin uitgegeven hebt aan een keuken die er hetzelfde uitziet als de keuken van de buren, aan beide kanten. Dat idee kost een beetje meer tijd en moeite, want je moet duidelijk op zoek naar wat je wilt hebben. Standaard is niet gewenst, zeker niet in je eigen keuken.
Het resultaat moet een keuken zijn die tot in de kleinste details is zoals jullie de keuken willen hebben. Aangepast ook op hoogtes, maten, uitzicht en werkruimtes of werkbladen. Het zal nooit een ontwerp-keuken zijn van een beroemde architect, maar het kan wel jullie keuken worden!
Zorg voor een goede lichtinval
Plaats een groot raam in de keuken dat is geen luxe. Als je aan het werk bent en je kunt daarbij genieten van het uitzicht op je tuin, of op de straat, zul je je beter voelen. Een goede werkplek is niet alleen belangrijk op het werk, ook in je huis.
Waar de afzuigkap hangen?
Als je iedere keer je hoofd stoot aan de afzuigkap, omdat de ontwerper of de bouwer je verteld heeft dat die niet hoger kan hangen, omdat de afvoerbuis standaard en op de hoogte van kastjes geleverd wordt moet je zelf aan de slag. Want natuurlijk kun je de afzuigkap wel hoger hangen dan de keukenkastjes, het is jouw keuken! Ook ander fittingen en hoogten kun je aanpassen zoals jij ze wilt hebben.
Keukenkasten
De keukenkasten zijn een probleem. Als je voor goedkoop gaat krijg je weer standaard uitgaven van wat anderen ontworpen hebben. Maar de goedkopere bedrijven geven wel een redelijk lange garantie op hun producten, en die is in de meeste gevallen lang genoeg voor een keuken. Het materiaal is natuurlijk een eenvoudige houtsoort, maar ook hier kun je weer zelf aan het werk. De kleur of kleuren bepaal jij.
Gewoon, helder glas in de kastdeuren vervangen door glas met een licht kleurtje, glas i lood raampjes, of glazen ruitjes met een ingeslepen motief maakt je hele keuken persoonlijk.
Zelfs een eenvoudig montage klusje als de kastdeurtjes vervangen door andere, eenvoudige deuren, die laten spuiten in je eigen kleur en je hele keuken is ineens niet meer standaard. Wat dacht je van donkergrijs voor de kastjes onder het werkblad en een lichter grijs voor de keukenkastjes daarboven? Lichtblauw onder en donkerder boven, of grijs en wit, wat je maar wilt
Welke knopen en handvaten kiezen?
De kasten in je keuken veranderen echt door de knoppen en handvaten. Ik denk dat je echt moet proberen die aan te passen, want niets verraadt een standaard keuken sneller dan de knoppen en handvaten. Aanpassen is personaliseren, dus de handvaten en knoppen moeten weg.
Gietstalen knoppen vervangen door roestvrij stalen handvaten, of zelfs voor mooie, leren lussen, en weg is het gewone. Hoet, porselein en zelfs steen, het zijn allemaal mogelijkheden. Kijk eens goed rond. Er zijn genoeg stijlen om uit te kiezen. Ga gewoon eens op zoek naar bijzonder knoppen en handgrepen, maar let er wel op dat ze in je keuken passen, zelfs als je eerst een gaatje dicht moet maken. Laat het schilderen of spuiten echt tot het laatste moment wachten, dan kun je nog steeds veranderingen aanbrengen, zonder blijvende schade.
Waarom niet zelf een keuken plaatsen
De keukenkastjes moet je niet te hoog laten hangen. Het is je thuis voor altijd, en dat kan dus nog wel even duren. Als je ook na je pensionering nog in dezelfde woning wilt blijven wonen, kun je daar nu al rekening mee houden.
Werkbladen
De werkbladen in de keuken is een nieuw verhaal. Het ouderwetse graniet zie je eigenlijk niet meer, maar de terrazzo werkers kunnen nog veel meer. De werkbladen in je keuken hoeven dus ook niet te voldoen aan de standaard regels.
Het mengen van materiaal om het aan het doel aan te passen is een goed idee. Kleur, vormen en zelfs de hardheid van het materiaal zijn belangrijke punten om naar te kijken, voordat je met de inrichting van je keuken begint. Natuursteen is mooi, maar duur. Terrazzo werkbladen kunnen echt op maat gemaakt worden, ze kunnen zelf in je keuken gegoten worden.
Je zou natuurlijk ook voor roestvrij stalen werkbladen kunnen gaan omdat die uiteindelijk het best bestand zijn tegen het gebruik van hete pannen, scherpe messen en gemorste wijn, bier of rum. Krassen horen eigenlijk bij roestvrij staal, daardoor krijgt het een mooi patina. Maar roestvrij staal heeft een minder lange levensduur dan werkbladen van marmer, terrazzo of steen.
De keuze uit Terrazzo, steen, staal of een dik houten werkblad is helemaal aan jezelf. Een houten werkblad is mooi, maar de krassen maken het een beetje moeilijker om mee te werken. Hoe dikker het hout hoe vaker je kunt schuren om het weer mooi glad te krijgen. Een harde lak gebruiken om het af te werken is ook belangrijk. Maar het plaatsen van alle materialen die hier genoemd zijn is vakwerk. Geef niet op maar doe ook niet te veel zelf.
Welke kraan ga je kiezen?
Zorg er altijd voor dat je op kranen niet hoeft te besparen. Kranen gaan als het goed is lang mee, dus de keuze blijft je lang bij. De hete kraan aan een gescharnierde arm is een aanwinst in iedere keuken. Dat er een dergelijke kraan is met twee waterstanden, normaal en een harde straal is een aanwinst. Zorg er wel voor dat je hem al hebt gekocht voordat je werkbladen worden gemaakt en geplaatst.
Spatwanden
Glas is modieus, maar het is ook duur. Het ziet er geweldig uit en is redelijk makkelijk schoon te houden. Tegels zijn gebruikelijker en betaalbaarder. Geen spatwanden kan natuurlijk ook, als de afwerking van de achterwand maar hard genoeg is. Het schoonmaken moet je wel goed in de gaten houden.
Als je goedkopere kastjes hebt gekocht, kun je het je misschien veroorloven om een beetje plezier te hebben aan tegels. De spatwanden kunnen echt een plek zijn om je eigen stijl en persoonlijkheid te laten zien. Probeer weg te blijven van spiegelende spatwanden, want daarop is ieder spatje ook echt te zien.
Snuffel rond en zoek uit wat je mooi vindt en wat niet. Koop een paar maanden lang tijdschriften en scheur foto’s er uit van wat je leuk vind, of wat je nuttig lijkt. Maak met die foto’s een wand of een aankondigingen bord, zodat je een beetje kunt wennen aan de kleuren en de uitvoeringen. Zelfs als je keuzes je teveel worden en je uiteindelijk een ontwerper om hulp vraagt, zal hij of zij met je fotowand in staat zijn een thema te ontdekken in de foto’s, zelfs als jij dat niet kunt.
Natuurlijk hoef je het met een ontwerper ook niet altijd eens te zijn. De keuken, en het hele huis, moet van jou en van je familie zijn, het is geen plaatje met de handtekening van de ontwerper eronder.
Hoe kies je een goede keukenplaatser?
Als je minder zelf doet en een werkploeg in je keuken krijgt moet je goed opletten. Natuurlijk zal een aannemer alleen betrouwbaar personeel aannemen, maar er kan altijd iets breken, of mis gaan. Zorg er voor dat je niet alleen afgaat op de geboden prijzen maar dat je ook toezicht houdt. Je toezicht moet niet te opvallend zijn, biedt de ploeg gewoon af en toe een kopje koffie aan. Praat met ze tijdens de middagpauze en laat ze hun pauzes aan je keukentafel houden, waar die tafel ook staat. Kortom als je mensen in huis hebt die je woning, vooral je keuken voor je inrichten, leer die mensen dan ook een beetje kennen.
Waar moet je verder nog op letten?
Als je op een of andere manier het aanzicht van je huis verandert, heb je daarvoor een omgevingsvergunning nodig. Ga je met een architect in zee, dan zal die er voor zorgen dat alle vergunningen aanwezig zijn, voordat hij de aannemer de opdracht geeft. De aannemer zelf neemt in de meeste gevallen aan dat alle in orde is.
Vergeet niet eens met je verzekeringsagent te praten. Zijn er mogelijkheden om je tijdens de verbouwing te verzekeren tegen schade, opzettelijk toegebracht of niet. Ben je verzekerd tegen inbraak, band en andere mogelijke ongevallen, ook werkongevallen, tijdens de werkzaamheden, en is de werkgever van de ploeg verzekerd.