keuken ergonomie ergonomische keuken
Keuken

Keuken: ergonomie (tips voor een ergonomische keuken)

Last Updated on February 26, 2022 by

Waarom een ergonomische keuken? Als je veel tijd door brengt in je keuken wil je graag dat de keuken zo ingericht is dat het voor jou ook een logische werking heeft tijdens het bereiden van eten. Iedereen wil graag de benodigdheden voor handen hebben en er niet naar op zoek moeten.

keuken ergonomie ergonomische keuken
keuken ergonomie ergonomische keuken

Bron afbeelding: Shutterstock

Waarom is ergonomie in de keuken zo belangrijk?

Wanneer je een ergonomische keuken hebt, heb je minder lichaamsbelasting. Je wilt natuurlijk niet, omdat je veel in de keuken te vinden bent, last krijgen van je nek of rug.

Juist doordat je geen herhaalde bewegingen hoeft te maken, werkt een ergonomische keuken efficiënt en functioneel. Je kiest dan ook voor een indeling die bewust gekozen is zodat alles op een handige plek staat. Zelfs de indeling van de kasten zijn bewust gekozen om te passen bij jouw ergonomie.

Ergonomische keukenindeling

Wanneer je voor een juiste ergonomische keukenindeling gaat is het belangrijk dat de samenwerking tussen de omgeving en de persoon soepel verloopt en niet belastend is.

De keuken is de plaats waar je meerdere keren per dag een maaltijd bezorgt. Wanneer je dan een ergonomische keukenindeling wilt gaan maken kan je rekening houden met een aantal dingen:

• Wanneer de keuken afgesloten kan worden met een deur is het van belang er voor te zorgen dat de deur niet in de weg zit om apparaten of keukenkastjes los te maken.

• De afstand tussen de werkdriehoek moet zo klein mogelijk gehouden worden.

• Het eiland in de keuken moet groot genoeg zijn. Een te klein eiland brengt irritaties mee. Wanneer de ruimte van de keuken groot genoeg is kan er een tafel met stoelen bij.

• Langs de beide kanten van de spoelbak is het beter om een vrije ruimte te hebben, zestig centimeter is vaak al voldoende.

De keukendriehoek

Koken doe je in een keuken waarbij de keukendriehoek zo is ingedeeld dat je er eenvoudig kan werken. Wanneer de keukendriehoek goed opgesteld hebt hoef je maar weinig afstand af te leggen en kan je toch heel nauwkeurig werken. De belangrijkste factoren van de keukendriehoek zijn:
• Kookplaat

• Spoelbak

• Koelkast

De loopafstand in de ergonomische keuken is over het algemeen zes tot acht meter. Het aanrecht ligt over het algemeen tussen de spoelbak en de koelkast of tussen de spoelbak en de kookplaat. Je kunt dan eenvoudig water in de pan doen en de andere benodigdheden zijn bij de hand.

Ergonomie voor iedereen

Een ergonomische keuken is voor iedereen een voordeel. Het is eenvoudig omdat je geen grote loopruimtes hebt maar ook dat je alles bij de hand hebt.

Je lichaam wordt niet overbelast om met rare kapriolen de benodigdheden te kunnen pakken. Een keuken aan laten passen is niet altijd duur. Het is natuurlijk ook maar wat je eigen wensen en behoeften zijn.

Wanneer je het lastig vindt om zelf je keuken ergonomisch te maken is er altijd wel een keukenadviseur die je er bij wil helpen. Per slot van rekening is er voor iedereen wel ergonomie mogelijk.

Ergonomie en een keukeneiland

Tegenwoordig zijn er veel keukens met een eiland. Het is natuurlijk ook handig om je ruimte optimaal te gebruiken, om een voorafje of het voorgerecht aan het eiland te eten. Een eiland is ook vaak de blikvanger.

De afstand die tussen het aanrecht en het keukeneiland zit moet toch al gauw negentig centimeter zijn voor voldoende bewegingsvrijheid. Een eiland kan een fornuis bezitten maar natuurlijk ook alleen voor het bereiden van eten.

L-keukens

In een L-keuken heb je over het algemeen veel werkruimte op het werkblad en ook nog eens veel kastruimte. De keukentoestellen kunnen vaak op het aanrecht gezet worden. Door de opstelling heb je ook een vrijeloopruimte.

De enige plek waar je ruimteverlies hebt is bij de hoekkasten. Dit is eenvoudig te verhelpen door een draaideur met rekken te monteren. De rekken komen dan tot achter in de kast.

U-keukens

Bij deze keukens heb je veel werkruimte maar ook veel kastruimte. Je hebt dan wel minder vrije vloerruimte maar je kan wel overal snel en gemakkelijk bij.

Wanneer je met zijn twee in de keuken bent is het vaak wel wat krap, tenzij het een grote ruimte is. Deze opstelling leent zich ook goed voor een open keuken.

Geen goed idee: enkelwandige keukens

Dit is geen type keuken wat erg handig is, zeker niet als er geen keukeneiland aanwezig is. Er is weinig werkruimte maar ook weinig kastruimte.

Zelfs de werkdriehoek is hier niet aanwezig en zeer zeker niet handig. Soms zijn er woningen met een hele lange muur, dan kan een enkelwandige keuken wel werken. Het werkblad is dan niet uit één stuk.

 

Lees ook: Keukentrends 2022

Lees ook: Hoe je keuken ontwerpen

Comments Off on Keuken: ergonomie (tips voor een ergonomische keuken)