Keuken op maat: informatie, prijs, inspiratie en maatwerk
Last Updated on February 21, 2022 by
Photo by Sidekix Media on Unsplash
Inhoud van het artikel:
Keuken op maat
De keuken is in de loop der jaren geëvolueerd van een aparte ruimte waar eten wordt bereid naar een multifunctionele ruimte die vaak geïntegreerd wordt bij de rest van het huis. In vele huishoudens fungeert de keuken zelfs als kloppend hart van het huis en wordt daar de meeste tijd doorgebracht. Men koopt niet meer een ‘standaard’ keuken met standaard formaten. Een maatwerk keuken is dan ook een van de grootste keukentrends 2022.
Tegenwoordig wil men liever een op maat gemaakte keuken die past bij de diverse behoeften van de bewoners en bij het interieur van de rest van het huis. Bij een op maat gemaakte keuken zijn er twee mogelijkheden; je kan gebruik maken van een modulaire opbouw of je kan een keuken helemaal op maat laten maken.
Bij een modulaire keuken wordt er gebruik gemaakt van al bestaande keukenmodules. Met de verschillende formaten van de modules kan de keuken passend gemaakt worden voor de desbetreffende ruimte.
De formaten van de modules variëren van 30 cm tot 120 centimeter. En als je ervoor kiest om een keuken helemaal op maat te laten maken zal de keuken helemaal vanaf nul gemaakt worden, waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van modules.
Overweeg je om een keuken op maat aan te schaffen? Dan zal onderstaande informatie je al een heel stuk op weg helpen.
1. Waarom een keuken op maat?
Tot een paar jaar geleden betekende het personaliseren van je huis vooral het kiezen van de kleur van je behang of de bekleding van je banken en kussens. In de laatste decennia heeft dit een heel ander karakter gekregen.
Mensen wil meer en meer elke ruimte in het huis naar persoonlijke wensen ingevuld hebben. De sociale media spelen hierin ook een grote rol, want er is veel meer inspiratie te vinden over hoe andere mensen hun huizen hebben ingericht. Willen we niet allemaal een Pinterest-perfect huis hebben?
Dat maakt maatwerk één van de sleutelwoorden in het hedendaagse interieurdesign. De vraag naar keukens op maat is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid.
Waar vroeger mensen 20 tot 30 jaar met hun keuken deden wil men tegenwoordig de vrijheid hebben om tussendoor de keuken aan te kunnen passen.
Dat is een belangrijke reden om te kiezen voor maatwerk in de keuken. Daarmee kun je makkelijker bepaalde onderdelen vervangen. Dit kan met zowel een module keuken als met een maatwerk keuken.
Een andere belangrijke reden om te kiezen voor een keuken op maat is dat je op deze manier de keuken helemaal in kunt richten naar jouw gewoontes en behoeften, rekening houdend met de stijl van de rest van het huis. Men wil de touwtjes in handen houden en dat kan perfect met een keuken op maat.
Bijna alles is mogelijk. Heb je een kleine keuken en wil je zo efficiënt mogelijk met de ruimte om gaan, dan kun je daar met allemaal slimme oplossingen extra ruimte creëren. Wil je een mooie bar in de keuken of wil je extra hoge kastjes en juist minder lades, dat kan allemaal geregeld worden.
En ook met de kleuren en het design is alles mogelijk. Een op maat gemaakte keuken vergt wel wat planning en onderzoek vooraf. Er zijn namelijk vele keuzes die gemaakt moeten worden met betrekking tot heel veel zaken, maar uiteindelijk kan de keuken helemaal opgebouwd worden tot jouw droomkeuken.
2. Maatwerk in de keuken
Maatwerk in de keuken betekent dat je de keuken van top tot teen, tot in het kleinste detail, helemaal zelf kunt ontwerpen.
En daarbij gaat het dus niet alleen om de afmetingen en de kleuren, maar ook om de materialen, de afwerkingen, de accessoires en nog veel meer.
Er is een keuze uit de vele soorten kooktoestellen, gootstenen, kranen, handvaten en werkbladen. En als dat nog niet genoeg keuzes zijn die je kan maken, kun je ook nog kiezen uit verschillende vloer- en muurstijlen die je goed bij je keuken kunt laten passen.
Kortom er zijn op zowel het praktische vlak als op het esthetische vlak vele opties. Dat maakt het ontwerpen van je keuken een mooie uitdaging waarbij je met de vele opties die er zijn, een heerlijke ruimte kunt creëren.
Het is wel verstandig om hier een ervaren keukenontwerper of een andere expert bij te raadplegen. Hiermee kun je bespreken wat je precies wilt en hoe dit het beste toegepast kan worden.
De expert zal ongetwijfeld handige tips hebben en zal je voornamelijk kunnen helpen op het praktische gedeelte. Denk daarbij aan advies over de te gebruiken materialen, apparaten en verlichting. Maar ook op het vlak van het soort onderdelen dat je wilt gebruiken zal de ontwerper een goed advies uit kunnen brengen.
Als je specifieke vragen hebt, kun je deze bespreken met de ontwerper. Wil je bijvoorbeeld dat alles veilig is voor kinderen of wil je een ingebouwde tv hebben, dan kan de deskundige je hier allemaal over adviseren.
3. Waarom kiezen voor maatwerk?
Een kant en klare keuken is vaak handig, goedkoop, snel leverbaar en makkelijk te installeren. Toch willen veel mensen meer dan dat. Ze willen een keuken die zich onderscheidt van de andere keukens en ze willen de keuken helemaal zelf samen kunnen stellen.
Men wil graag een keuken dat een verlengstuk is van zichzelf of van het gezin. Samen met een ontwerper kan je de keuken helemaal precies zo samenstellen zoals jij dat wilt. Je hebt volledig de touwtjes in handen en dat geeft natuurlijk een fijn gevoel.
Een andere belangrijke reden om voor een maatwerk keuken te gaan is dat je het maximale uit de ruimte kunt halen. Een ontwerp op maat kan rekening houden met de opslagruimte voor al het keukenapparatuur. Of je de spullen in zicht wilt of juist opgeborgen wilt hebben, elke centimeter van de keuken kan gebruikt worden.
En je hoeft je niet te houden aan standaard formaten. Zo kun je spelen met kastjes of lades die special ontworpen zijn voor bepaald keukengerei. En ook voor ruimtes die niet speciaal voor een keuken ontworpen zijn, kan tegenwoordig een perfecte keuken ingebouwd worden met een maatwerk keuken.
Een maatwerk keuken onderscheidt zich vaak met de details. Zo hoef je niet te kiezen voor de standaard handvaten en knoppen. Je bent hier helemaal vrij in om een andere keuze te maken. En tijdens de ontwerpfase kan ook al rekening worden gehouden met de slimme apparaten van tegenwoordig. Er kunnen op precies de juiste plekken extra stopcontacten aangesloten worden als dat nodig is.
4. Voordelen
Eén van de grootste voordelen van een keuken op maat is dat die qua afmetingen volledig kan worden aangepast. De keukens kunnen perfect passend gemaakt worden in alle ruimtes, dus ook in ruimtes met onregelmatige vormen.
Is er een gekke nis of een schuine wand in de ruimte? Een keuken op maat kan hier allemaal op inspelen.
Je kan in maatwerk keukens al je creativiteit kwijt met materialen, kleuren en afwerkingen. Door hiermee te experimenteren en allemaal verschillende combinaties uit proberen kun je een uniek ontwerp neer zetten dat voldoet aan al jouw smaken en stijlen.
Ook de ergonomische en hygiënische eigenschappen van de keuken kunnen helemaal aangepast worden naar de behoeften van de gebruiker. Vaak is een standaard keukenblad net iets te hoog of te laag. Hierdoor moet je gebukt koken of juist een beetje op je tenen staan. Daarom is het bij maatwerk fijn dat de hoogte van het werkblad zelf te bepalen is, waardoor je op de lange termijn fysieke klachten tegen kunt gaan. Zo kan een keuken ook beter schoon gehouden worden, omdat er met het ontwerp rekening gehouden kan worden dat jij overal makkelijk bij kunt.
Wil jij je in je eigen keuken een beetje een topchef voelen? Dan kun je in de keuken allemaal leuke professionele snufjes in laten bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie messenhouder in een transparante lade, een ingebouwde weegschaal in het keukenblad of en kookblad met een combinatie van gaspitjes en elektrische pitjes.
5. Nadelen
Is dan echt alles mogelijk met een maatwerk keuken? Nee, helaas niet. We moeten hier bekennen dat ondanks dat er echt heel veel mogelijk is, dat er soms toch compromissen gesloten moeten worden. Soms is het niet mogelijk om bepaalde combinaties van materialen of vormen uit te voeren. Maar meestal is daar wel een goed alternatief voor te verzinnen.
De andere nadelen hebben voornamelijk betrekking op de levertijd en op het budget. Als je een echte op maat gemaakte keuken wilt, dan moet je ook bereid zijn om er een hoge premie voor te betalen. Mocht er ooit een ontwerper een goedkope maatwerk keuken aanbieden die zeer snel geleverd kan worden, dan kun je hier het beste meteen afscheid van nemen.
Daarnaast kost een maatwerk keuken altijd meer tijd dan een standaard kant en klare keuken. Er moeten waarschijnlijk allemaal onderdelen bij verschillende leveranciers besteld worden en die hebben allemaal verschillende levertijden. Het nadeel daarvan is dat de kans groter wordt dat er ergens vertraging optreedt. Als deze onderdelen allemaal binnen zijn, moeten ze ook nog bewerkt worden, alvorens ze geïnstalleerd kunnen worden.
Uit bovenstaande blijkt dat de nadelen van een maatwerk keuken toch wel significant kunnen zijn. Er wordt dan ook aangeraden om hier pas echt voor te gaan als je de tijd hebt en het budget. Zorg er ook voor dat je een buffer hebt met je budget, want er kunnen altijd tegenslagen zijn die extra geld (of tijd) kunnen kosten. Als een complete maatkeuken er financieel niet in zit is een module-keuken een mooie tussen oplossing. Deze kun je ook grotendeels naar je wensen aanpassen en het scheelt een hoop in de kosten.
6. Kosten en prijs van een keuken op maat
Denk je er aan om een maatwerk keuken aan te schaffen en vraag je je af wat dat gaat kosten? Dan begrijpen wij je vraag helemaal, maar kunnen we je meteen uitleggen dat het onmogelijk is om nu een prijs te noemen van hoeveel dit je gaat kosten. Zoals hierboven al aangegeven is geen keuken hetzelfde en zijn er ontelbare opties.
De voornaamste factoren die een rol spelen bij de prijs van een maatwerk keuken zijn de materiaalkosten en de hoeveelheid maatwerk. Als je bijvoorbeeld besluit om voor high end en kwalitatief materiaal te gaan, dan zal de prijs aanzienlijk hoger uitvallen.
En als elk onderdeel veel bewerking nodig heeft, zullen er meer uren in het hele project worden gestopt en dat zal ook de prijs aanzienlijk opdrijven. Dan heb je nog de kosten van de ontwerper zelf die je zal helpen met het ontwerpen en plannen. We zullen hieronder een prijsindicatie geven op basis van onze ervaringen uit het verleden. Let er wel op dat dit er bij jou dus heel anders uit kan zien.
Ga je voor een module-maatkeuken dan zijn er al opties van rond de €8.000,-. Het gemiddelde ligt echter een stuk hoger en de duurdere opties gaan al meer richting de €20.000,-.
Besluit je om toch voor een complete keuken op maat te gaan, dan gaan wij meestal uit van een instapprijs van €10.000,- euro. Maar ook hier ligt het gemiddelde een heel stuk hoger en hebben we zelfs uitschieters gehad van €75.000,-.
Uiteindelijk zijn over het algemeen niet de materialen de grootste kostenpost, maar juist de hoeveelheid van maatwerk. Dat kan bij keukens waarbij veel bewerkingen van de materialen nodig zijn, flink oplopen.
7. Beste keukenbouwers
Ben je op zoek naar een keuken die jouw droomkeuken moet worden? Een keuken die zowel functioneel als esthetisch aan al jouw wensen voldoet? Dan ligt de wereld aan je voeten met het vakmanschap van de beste keukenbouwers. Samen met jou maken ze een ontwerp en met de zorgvuldig geselecteerde materialen kunnen de ontwerpers aan al jouw behoeften voldoen.
Vraag bij meerdere bedrijven een gesprek aan en probeer zo een beeld te krijgen van welke keukenbouwer het beste jouw keukendroom kan verwezenlijken.
Het is een mooi, maar uitgebreid proces dat uitgevoerd dient te worden door een partij waar jij een goed gevoel bij krijgt. Een goede en ervaren keukenbouwer stelt altijd jouw behoeften op de eerste plaats en biedt een persoonlijke benadering.
Een keuken op maat gaat vaak om veel geld en dan is het belangrijk dat je de allerbeste keukenbouwers tot je beschikking hebt.