Keuken renoveren en verbouwen: stappenplan, inspiratie en tips keukenrenovatie
Last Updated on January 2, 2022 by
Inhoud van het artikel:
Keuken renoveren en verbouwen: stappenplan, inspiratie en tips
Jouw keuken verbouwen
Als jouw keuken ook een opfrisbeurt kan gebruiken is het verstandig om de keuken een nieuwe look te geven. Tegenwoordig zijn er aardig wat moderne keukentrends in omloop. Bij het opknappen van de keuken komen aardig wat dingen kijken zoals een ontwerp, maten, indeling, investering en diverse materialen om nieuwe keukenonderdelen van de te bouwen. Hieronder vind je alles over de renovatie van je keuken.
Photo by immo RENOVATION on Unsplash
Het stappenplan van een keukenrenovatie
Het is van groot belang de oude keuken compleet uit de ruimte te verwijderen tot het laatste onderdeel. Vaak moeten dus ook wanden van stenen of beton worden weggehaald. Er zullen dan alleen nog aansluitingen zichtbaar zijn. Voordat de nieuwe keuken wordt geplaatst moet je ook van een tijdelijke keuken gebruik maken. je moet eten en drinken kunnen bereiden. Daarom is een vrijstaande koelkast zeer gewenst tijdens de renovatie. Maar ook een losse mobiele kookplaat, magnetron en koffiezet apparaat kun je tijdelijk plaatsen. Je kunt een tafel als aanrecht hiervoor gebruiken. Je kunt deze tijdelijke keuken op zolder of in een kamer plaatsen waar iedereen kan komen.
Stap 1: maak de ruimte leeg
Je dient al het servies en keukengerief in dozen te plaatsen voordat de oude keuken wordt gesloopt. Haal de keuken dus helemaal leeg en zorg ervoor dat je niks beschadigt of breekt. Ook dien je decoratie, rekken, schilderijen etc te verwijderen.
Breng onderdelen die niet meer worden gebruikt eventueel naar de kringloopwinkel en zorg voor een goede ruime afvalcontainer. Ook kun je onderdelen van je huidige keuken tijdelijk opslaan in de garage of op laten halen door de kringloop.
Stap 2: sluit water en elektriciteit af
Verder dien je alle waterleidingen en elektriciteit in de keuken af te sluiten. Dit kan zowel afzonderlijk als het dichtdraaien van de hele hoofdkraan.
Dan kan er tijdelijk ook geen water en gas meer in de rest van de woning worden getapt. Daarom is selectief uitschakelen een betere optie. Speciale onderdelen in de meterkast kunnen voor de keuken worden uitgeschakeld.
Stap 3: Verwijder alle toestellen
Zorg ervoor dat keuken apparatuur zorgvuldig wordt verwijderd zonder deze schade aan te brengen. Je kunt dit met meerdere personen doen om zo de apparatuur veilig naar een opslagruimte te brengen.
Verder is een steekwagen een slimme optie om grote apparatuur zoals een koelkast of kast mee te verplaatsen. Met schuiven kun je het beste karton gebruiken zodat de vloer of andere materialen niet beschadigen als een groot object er langs strijkt. De inbouw kookplaten kunnen uit het gat worden gehaald door ze los te boren.
Haal eerst de stekker eruit. Demonteer verder zorgvuldig onderdelen zoals de kraan en de spoelbak die meestal met schroeven vast zit. Een koelkast kan het beste zo rechtop als mogelijk worden verplaatst.
Stap 4: demonteer de kasten
Demonteer kasten die aan de muur hangen. Doe dit door middel van een schroevendraaier, stanleymes of koevoet en gebruik een stevige ladder. Laat meerdere personen helpen om de kasten te ondersteunen tijdens het loshalen. Anders kunnen ze omlaag vallen.
Stap 5: Lap de muren op
Verder zorg je ervoor dat de muren en vloer heel zijn van scheuren, uitsteeksels, naden en kieren. Vaak ontstaat er wat schade aan wanden en vloeren tijdens het verwijderen van de oude keukenonderdelen. Zorg dat je deze onderdelen eerst een opknapbeurt geeft.
Stap 6: Meet alles grondig na
Meet alle maten op voordat de nieuwe keukenonderdelen worden geplaatst. Denk aan waterpas maken voor het keukenblad. En de lengte, breedte en diepte van de keukenkasten tot de gehele keuken.
Met het opmeten van de keukenkast maten kun je werken met markeringen, meetlinten en mallen. De hoogte en breedte van de kasten moeten samen met het werkblad erbij worden gemeten.
Zorg er ook voor dat de onderste kastjes waterpas staan. Verder kun je keukenkastjes extra ondersteunen met balkjes. Maak muren goed glad en zorg ervoor dat er geen uitsteeksels zijn.
Waarom moet je een keuken renoveren?
Ten eerste kan het zijn dat de oude keuken verouderd is of beschadigd is. Voor zowel de veiligheid als het visuele aspect is het dan verstandig de keuken op te knappen. Ook is het veel goedkoper dan het plaatsen van een gehele nieuwe keuken.
Verder kan de woningwaarde stijgen met een gerenoveerde keuken. Je kunt de keuken een nieuwe look geven samen met een nieuwe interieur stijl. Een gerenoveerde keuken oogt fris en nieuw en is dus aantrekkelijk, zeker als de oude keuken sterk verouderd is en niet goed bij de woningstijl past.
Voordelen van keuken renovatie
Je hoeft niet altijd diep in je buidel te tasten. Je kunt zowel zelf je keuken renoveren als dit laten doen. Je maakt de keuken weer helemaal mooi door deze op te knappen. Je kunt ook onderdelen die goed zijn laten zitten.
Verouderde en beschadigde onderdelen vervang je voor nieuwe onderdelen zoals een kraan, kookplaat, werkblad, wasbak, apparaat, kast of koelkast.
Ook tegeltjes kunnen worden vervangen voor ander materiaal zoals natuursteen of beton-cire bijvoorbeeld. Je kunt helemaal zelf bepalen hoe je de keuken aanpast en welke look je deze geeft.
Nadelen van het renoveren van de keuken
Het is lastig als de keuken een geheel andere indeling krijgt. Dan kun je beter qua kosten voor een nieuwe keuken gaan. Het kost namelijk veel werk en geld om de nieuwe indeling op te meten en te plaatsen. Ook door de complexiteit hiervan.
Ook zijn niet altijd alle onderdelen leverbaar voor de nieuwe keuken bij de fabrikant van de oude keuken. Zeker als onderdelen verjaart zijn of niet meer worden gemaakt. Of je moet onderdelen op maat laten maken.
Ook dit kan hoog in kosten oplopen. Je kunt hele oude en manke keukens beter niet renoveren. De kans dat deze nog meer kapot gaat is groot als er enkel nieuwe onderdelen in worden geplaatst.
Keukenrenovatie prijzen
De kosten zijn zeer divers en dus afhankelijk van wat je wilt renoveren aan de keuken samen met de complexiteit van de renovatie. Een eenvoudige renovatie zal rond de 1000 euro kunnen kosten.
Wil je een meer uitgebreide renovatie? Dan zit je al snel op 2500 euro of meer. Dit hangt af van het aantal werk en materiaalkosten onder andere. Met een offerte kun je gerichter een prijs opvragen als je de keuken laat renoveren.
Keuken zelf renoveren of via een aannemer?
Als je veel kennis hebt van bouwen en renoveren kun je prima zelf je keuken renoveren. Echter als je beginner of onervaren bent kun je dit het beste door een aannemer laten doen. Er is namelijk altijd kans dat je iets beschadigd.
Ook werk je met water en elektriciteit. Voor de veiligheid is kennis van veilig werken dus vereist. Een vakman weet waar hij aan begint, heeft ervaring en weet ook de renovatie tot een succesvol einde te brengen zonder schade.
Het is wel goedkoper om de renovatie zelf uit te voeren meestal omdat er geen arbeidskosten in rekening worden gebracht. Echter voor het beste resultaat en voor tamelijk lage tarieven kan de aannemer ook de renovatie uit laten voeren.
Lees ook: keukentrends
Lees ook: Hoe je keuken ontwerpen?
Lees ook: ergonomische keuken
Lees ook: kookeiland op maat