Border ontwerpen en aanplanten: de beste borderplanten (ook voor schaduw borders)
Last Updated on March 4, 2023 by
Inhoud van het artikel:
Border ontwerpen en aanplanten: de beste borderplanten
Verwezenlijk je droomtuin
Om je eigen paradijsje te maken moet je niet te gehaast te werk gaan. De meest logische eerste stap om je droomtuin te creëren is het maken van een goed ontwerp. Let daarbij op de lichtinval in je tuin, doe onderzoek naar de grond en maak een tekening. Ga pas na deze stappen daadwerkelijk aan de slag in de tuin. Op deze manier bereik je het beste resultaat.
Teken de tuinindeling
Voor een goed ontwerp is het noodzakelijk om de exacte ligging van je tuin te weten. Ligt je tuin op het zuiden dan heb je vrij lang zon. Een tuin op het noorden daarentegen kent juist weinig zonuren.
Houd naast de ligging van je tuin ook rekening met de omgeving. Staat er een hoog gebouw of boom in de buurt die schaduw veroorzaakt, wees hier dan bewust van bij je ontwerp. Bepaal vervolgens waar je terras(sen) wilt hebben. Deel je ontwerp in diverse delen en noteer per deel waar je veel zon hebt en waar schaduw overheerst.
Zon of schaduw?
Het kan je een hoop kosten besparen wanneer je eerst goed kijkt naar welke planten er bij de ligging van je tuin passen. Het heeft weinig zin om zonaanbidders aan te schaffen als je tuin weinig zonuren te bieden heeft.
In dat geval zijn schaduwplanten een veel verstandigere keuze.
Er wordt gesproken over een zonnige tuin wanneer je minstens zes uur volle zon per dag hebt. Een schaduwtuin biedt maximaal drie uur zon per dag.
De bodem
Onderzoek de grond van je tuin. Woon je bij de kust of in de Veluwe dan heb je te maken met een zanderige bodem. Stem je plantenkeus daar zoveel mogelijk op aan. Voorbeelden van zulke planten: geraniums, lavendel, ooievaarsbek en salvia.
Heb je een nieuwbouwhuis en wordt dit de eerste tuin op deze grond ook dan zal je waarschijnlijk veel zand uit je tuin moeten verwijderen. Op de plekken waar jij een terras wilt hebben kan je het zand laten liggen.
Op de plekken waar de borders moeten komen zal je het zand door een dikke laag (minimaal 25 cm.) voedingsrijke aarde moeten vervangen. Misschien woon je juist in een gebied met een zware kleigrond. Planten die hier op gedijen zijn onder andere bergamot, vrouwenmantel en zilverkaars.
Persoonlijke wensen
Ga goed bij jezelf te raden wat je in elk geval in je tuin terug wilt zien. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een speelplek voor de kinderen, een droogmolen, schuur, kas of composthoop. Plaats je wensen direct in je ontwerp. Denk daarbij goed na wat hier de meest geschikte plek voor is. Een speelplek plaats je beter niet in de volle zon en het liefst zo dat je de kinderen vanuit je huis kunt zien.
De stijl van je tuin
Laat je inspireren door social media, websites rondom tuinieren en magazines. Of ga eens langs bij een tuincentrum om ideeën op te doen. Zoek de stijl die bij je past en die je in werkelijkheid kan realiseren. Teken bijvoorbeeld geen vijver in je ontwerp wanneer je tuin omringd is met diverse bladbomen.
Ga bij jezelf na of je bijvoorbeeld een landelijke tuin wilt hebben, een eetbare tuin of juist een strak design. Wil je een onderhoudsvriendelijke tuin of wil je juist met regelmaat aan de slag kunnen?
Zorg voor een groen geraamte
Start met een sterke basis in je tuin door te kiezen voor diverse groenblijvende planten. Zo heeft je tuin in elk geval het hele jaar door iets te bieden. Te denken valt aan de buxus, een veelzijdige groenblijver die in diverse vormen te verkrijgen is. Andere voorbeelden zijn:
Amerikaanse sering, Camelia (Japanse roos) en de dwergmispel.
Vul deze basis aan met een aantal bladverliezende planten. Kies voor planten met een langdurige bloei, een fraaie herfstkleur of een opvallend wintersilhouet. Voorbeelden hiervan zijn: hemelsleutel, hortensia en zonnehoed. Zeker wanneer je van deze toppers de bloemen er niet afhaalt na de bloei, kunnen ze je in de winter nog verrassen met hun uitstraling.
Krachtige en rijk bloeiende borderplanten:
Wat is nu eigenlijk de beste keuze voor je border? Misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Om je een beetje op weg te helpen een aantal suggesties:
Aster thomsonii, brandkruid, duizendknoop, rode zonnehoed.
De borders
Je hebt je keuzes gemaakt? Dan is het nu tijd voor het leukste klusje; de aanleg van je borders. Maak om te beginnen de plek waar de nieuwe border moet komen vrij van onkruid en spit de grond. Realiseer eventueel een verhoogde border.
Vul de plek het liefst aan met bemeste tuinaarde. Daarna is het tijd om het groene geraamte te plaatsen. Gebruik hiervoor je ontwerp. Besproei de planten goed met water en omring de planten met een beschermde laag van bijvoorbeeld boomschors.
Vul de border daarna naar eigen idee aan. Plaats de border nog niet te vol. Geef de beplanting de kans om zich te ontwikkelen. Het zou zonde zijn wanneer je over een jaar de helft van de beplanting alweer moet verwijderen, omdat de planten elkaar overwoekeren. Wil je toch direct een volle border schaf dan voor de kale plekken wat eenjarig goed aan.
Gardens by design / shutterstock
Robert Hoetink/ Shutterstock