Dahlia’s voortrekken en inspecteren na de winteropslag (oppotten en vervroegen)
Last Updated on January 29, 2023 by
2 weken geleden wilde ik mijn dahlia’s nog eens inspecteren: ze waren tenslotte alweer enkele weken aan het rusten in hun opslagplaats (bij ons is dat in onze tweede slaapkamer, op de kast, in een doos in broodzakken die open staan).
Lees ook zeker mijn artikel over dahlia’s verzorgen als je niet goed weet waar je moet beginnen. Als je net nieuwe dahlia’s gekocht hebt, kan je ook je dahlia’s beginnen voortrekken door ze al op te potten en zo te vervroegen.
Voor mij is het trouwens de allereerste winter dat ik aan dahlia’s opgraven deed, ik ze schoonmaakte en dat ik ze netjes liet drogen en in hun opbergmethodes op de kast zette.
Inhoud van het artikel:
Dahlia’s inspecteren
Zoals het een goede dahliamoeder betaamt, ging ik braaf iedere paar weken eens eventjes kijken: hoe zou het gaan met de dahlia’s?
De eerste inspectie drong zich enkele weken na het opslaan al op: ineens zaten we met een vliegjesplaag van – ik denk – fruitvliegjes. Oei, daar ging duidelijk iets mis.
Met paniek in de vingers – mijn oh-zo-geliefde dahlia’s! – bekeek ik alle dahlia’s stuk voor stuk. Oef, het zag er goed uit. Behalve… behalve die éne plastic zak met gaatjes die ik gebruikt had (van de afhaal Chinees… kwestie van je spullen zo goed mogelijk te recycleren) en waar ik alle afgeknakte dahliaknollen in bewaard had. Bleek dat enkele daarvan niet mooi opgedroogd waren en begonnen rotten. Jakkes… dat was een vies boeltje.
Helaas heb ik dan mijn ‘grabbelzak met dahlia’s’ in de kliko moeten kieperen, maar goed… alle andere dahlia’s hadden het voorlopig heel netjes gedaan. Ik mocht dus zéker niet klagen.
Zoals ik al zei: twee weken geleden ging ik nog eens controleren en verwachtte me eigenlijk niet echt aan al te veel spannends. Maar wat bleek toen ik mijn dames dahlia’s van hun opbergplek haalde en even op het logeerbed zette? De dahlia’s hadden (net als iedereen) de lente in hun bol en hadden besloten om alvast uit te beginnen schieten. Sommigen hadden zelfs al blaadjes!
Okay dan… het stond nog niet echt op mijn planning, maar ik moest dus mijn dahlia’s ietsje vroeger beginnen voortrekken dan ik gepland had. Geen probleem, dat doe ik met alle liefde!
Dit weekend was het tijd om alles klaar te maken. Ik ontving ondertussen ook nog een pakket met wel 20 extra dahliasoorten van Ilovedahlias.com (waar ik al eerder besteld heb en eigenlijk erg tevreden over ben), dus het werd tijd om ook die dahlia’s eens grondig te gaan inspecteren en ze al voor te trekken.
Hoe dahlia’s voortrekken?
Opvallend: mijn eigen dahlia’s die bovenop de kast stonden, die begonnen al flink scheuten en zelfs groene blaadjes aan te maken. Dat zag ik bij geen enkele van de aangekochte dahlia’s bij IloveDahlia’s.com. Op zich geen probleem, maar ik vond het wel een frappant verschil!
Hoe ik mijn dahlia’s voortrek: vorig jaar heb ik ze eigenlijk allemaal gelijk in een pot met potgrond gestoken en ze allemaal – ik geloof dat het er toen een 15-tal potten waren in best grote potten – in onze berging gezet. Die werd op dat moment nog verder verbouwd en er kwam best iets van licht binnen. Een ideale plek om de planten lekker rustig te laten ontwaken en ze te laten schieten.
Daar hebben ze gemakkelijk 3 maanden gestaan tot ik ze eindelijk na de Ijsheiligen buiten durfde zetten. Tussendoor ging de deur daar wel open naar buiten om ze te laten wennen. Maar 15 zware potten Dahlia’s gaan verzetten, daar had ik echt geen zin in. Nu, vorige zomer hebben mijn vriend en ikhet uiteindelijk toch een keer moeten doen toen er in enkele dagen tijd extreem veel regen viel.
Toen hebben we ze in een halfuurtje allemaal terug binnen gezet omdat ik het niet vertrouwde. Gelukkig maar, ik hoorde van veel anderen dat hun dahliaknollen verrot waren door de vele regen.
Dit jaar kan ik die berging niet gebruiken, aangezien we nu meubels hebben staan in de berging. Dus heb ik ze dit jaar in kweekbakken met een laagje potgrond gelegd, ze zitten er nu bijna 2 weken in en het gaat goed. De knollen zijn lekker verder aan het gaan en ik hoop ze binnenkort toch wel buiten te kunnen plaatsen in hun eigen pot met potgrond.
Ach, had ik maar een serre! Die zou in deze periode vol staan met allerlei dahliapotten!
De voordelen van dahlia’s voortrekken
Waarom zou je eigenlijk je dahlia’s voortrekken? Wel, je kan veel sneller bloemen krijgen als je dit doet. Een van de grootste voordelen is dat je kleine dahliaplanten veel minder gevoelig zijn voor slakken (hoe slakken bestrijden): die zijn namelijk gék op je gloednieuwe, sappige plantjes. Daarnaast zijn ze ook al wat steviger en kunnen ze ons afwisselende lenteweer beter aan. Daarom trek ik mijn dahlia’s voor.
Nog een extra reden: ik trek de dahlia’s voor omdat ik ze dit jaar eens wil proberen stekken. Vorig jaar heb ik dat ook al gedaan, maar ik wil nu eigenlijk mijn dahlia’s nog veel meer vermeerderen om op den duur echt een dahliatuin te hebben. Het zijn mijn favoriete zomerbloeiers.
De nadelen van dahlia’s voortrekken
Je moet er wat tijd in steken: zodra de dahlia’s tevoorschijn beginnen komen, moet je nog enkele maanden wachten tot ze buiten kunnen staan. Heb je een serre of kas staan? Prima, dan is het al wat minder ingewikkeld. Voor mij is het wat vervelender omdat ik met mijn 35+-stuks wat meer ruimte moet kunnen voorzien.
Wanneer dahlia’s voortrekken?
Ik begin mijn dahlia’s voor te trekken zodra ze zelf scheutjes beginnen te ontwikkelen. Dan haal ik ze uit hun winteropslag en begin ik aan het voortrekproces. Als ik het in maanden moet uitdrukken, zou ik zeggen vanaf midden tot eind maart.
Hoe lang mag je dahlia’s voortrekken?
Dit is een proces van enkele maanden: het duurt eventjes voor je de dahlia’s buiten kan zetten. Zet ze alsjeblieft niet te vroeg buiten, dan worden ze opgegeten door slakken of kan het nog zijn dat ze door een keertje vorst allemaal kapotgaan, ontzettend zonde, natuurlijk!
Moet je dahlia’s in potten voortrekken?
Dat hoeft niet persé, vorig jaar heb ik dit zelf wel gedaan, maar dit jaar heb ik ze op een schaaltje met wat potgrond gelegd. En heel eerlijk: dat gaat prima! Ze gaan waarschijnlijk pas in en pot zodra ik ze na de Ijsheiligen ook buiten kan zetten.
Dahlia’s voortrekken in potten
Dahlia’s voortrekken in potten kan zeker, maar is niet persé nodig. Dit is vooral heel handig om al te doen (ik plant ze gelijk in de potten als ik plaats genoeg heb) als je veel plaats hebt om alle potten neer te zetten. Dit jaar heb ik 35 dahlia’s (en dat is dan voor ik ze stek en/of verdeel), dus dat wordt flink werken 😀
Dahlia’s toppen
Als je gek bent van dahliabloemen zoals ik of zelfs als je een pluktuin hebt, kan je dit doen zodra je dahlia een 4 à 5-tal rijtjes blaadjes heeft. Dan knijp/ snij je de top uit de plant.
Dahlia’s labelen
Hoe moet je dahlia’s labelen? Vorig jaar deed ik dat met stenen waarbij ik de naam opgeschreven had met een acrylverfstift. Dat ging supergoed en bleef echt mooi, zelfs na de zomer. Ik kan ze gewoon hergebruiken dit jaar. Maar: als ik ze aan het voortrekken ben zonder pot, gaat dat niet. Daarom heb ik extra labels gekocht én een stift die watervast en tegen UV-stralen kan… ik ben erg beniewd!