DIY Klimrek klimplant en trap voor bloempotten zelf maken (trellis)
Last Updated on February 19, 2023 by
Inhoud van het artikel:
Klimrek klimplant en trap voor bloempotten DIY
Voor ons was het een jaar geleden tijdens de eerste lockdown een moment om even te kijken wat er nog van klusjes op het lijstje stond voor de verbouwingen.
De tuin is iets waar zowel ik als mijn vriend heel erg naar uitkijken, echter zal het toch nog een half jaartje duren vooraleer we aan de tuin kunnen beginnen. De werken aan de achterbouw zijn nog volop aan de gang waardoor de tuin nog even wat opgeschoven is op de planning.
Eigenlijk waren we al graag aan de tuin begonnen maar we moeten ons nog even inhouden, het is te zeggen, toch met de grote werken. Kleine, leuke klusjes, kunnen we zeker al doen. Ik was op zoek naar nieuwe dingen voor in de tuin en mijn vriend doet graag DIY-projectjes: ideaal. Zo maakte hij een klimrek voor onze clematis en een leuk trapje om allerlei bloempotten op te zetten: perfect om de tuin wat meer uit te
Inspiratie voor de tuin
Sinds mijn vriend en ik zijn gaan samenwonen 3 jaar geleden heb ik de liefde voor de tuin (her)ontdekt. Vroeger op mijn appartement was dit onmogelijk maar hier hebben we een bescheiden tuintje met toch wel wat mogelijkheden.
Onder stimulans van vaderlief ging ik dan ook al snel aan de slag met allerlei bloemen en planten in potten te planten en zaaien. Het is nu ondertussen het tweede jaar en ook dit jaar fleur ik helemaal op als ik naar buiten kijk en de mooie talloze kleurrijke bloemen zie dansen in een zacht zomerbriesje.
Er is eigenlijk nog zo goed als niks definitief in de volle grond geplaatst (buiten een klimplant (Clematis) en een vlinderstruik). Alles zit nog in potten die makkelijk te verzetten zijn als er werken worden uitgevoerd en er een risico is dat ze zouden kapot gaan of te vuil worden. Een heel gesleur natuurlijk elke keer, maar ik heb het er voor over.
Recycle je hout
We hadden nog heel wat afvalhout liggen van de gevelbekleding (Ons huis heeft een houten gevelbekleding en geen baksteen) en daar wilden we iets mee doen. De Clematis moet normaal klimmen tegen een muur maar heeft wat extra hulp nodig om dat te doen. Een klimrek moest dus worden gemaakt.
Daarnaast stonden heel veel van de potten zo wat kriskras en niet echt mooi in de tuin. Om het wat meer structuur te geven was een trapje waar deze op konden staan misschien ook wel een leuk idee.
We gingen op Pinterest op zoek naar ideetjes en al snel hadden we zoals altijd meer ideetjes dan we eigenlijk konden uitwerken. We kozen er voor beide een leuk ontwerp uit.
Het juiste werkmateriaal
Vriendlief is ondertussen al een ervaren klusser en heeft dan ook al heel wat werkmateriaal verzameld doorheen de jaren. Als je gaat klussen is materiaal heel belangrijk.
Goed materiaal kan je al dadelijk een heel eind verder brengen, slecht materiaal voor veel frustraties zorgen. Als je maar af en toe klust moet dat zeker niet het duurste merk/materiaal zijn. In veel gevallen is het voldoende een instapmodel te kopen als je maar sporadisch het materiaal zou gebruiken.
Als je de eerste stappen in de kluswereld wil zetten dan is een schroefboormachine eigenlijk de eerste tool die je best aanschaft. Snel een plug en vijs in de muur vastmaken om een kader op te hangen, iets in elkaar monteren,…
Koop niet alle materiaal in 1 keer. Sommige dingen denk je misschien nodig te hebben maar gebruik je uiteindelijk nooit. Als je alles in 1 keer koopt is dat dadelijk ook een hele grote investering.
Hoor ook eens rond bij familie en vrienden of je iets kan/mag gebruiken. Als je het dan echt vaker gaat gebruiken, kan je overwegen het zelf aan te schaffen.
Trap voor bloempotten
De delen die we voor de trap nodig hebben bestaan uit de opstaande trapdelen, steunpoten voor deze trapdelen en de plankjes waar de potten op komen te staan. Voor dit ontwerp zijn er ook plankjes die bestaan uit 3 kleine fijne latjes voor een mooier uitzicht.
Wat heb je nodig?
We gebruiken relatief standaard tools zoals een figuurzaag, schroefboormachine met vijskop en houtboor, vijzen, winkelhaak, waterpas, meter en potlood. Het hout is afvalhout van de gevelbekleding. Dit zijn planken platowood van 14cm breed en 3cm dik. De lengte verschilt en komt van planken die origineel meer dan 4m waren.
Stappenplan trap voor bloempotten
We beginnen met de planken op maat te zagen op de lengtes die we nodig hebben. Het trapje is 52cm hoog en 82cm breed maar de maten kunnen uiteindelijk zelf gekozen worden afhankelijk van hoe groot je dit zelf wil maken.
Vervolgens meten we het trapsysteem uit met een winkelhaak op de plankjes die zullen dienen als schuine zijden. Hier is een winkelhaak echt heel handig en dit helpt je om mooie rechte hoeken te maken en hoeken van 45 graden.
Zaag vervolgens de uitsparingen uit beide planken voor de trapdelen met een figuurzaag of een gewone handzaag indien je geen figuurzaag hebt. Zoals je kan zien zijn deze ook niet volledig mooi recht.
Afhankelijk van hoe vast je hand is en hoe degelijk je materiaal. Je kan het ook nog met een ander soort zaag doen die een nog mooier resultaat kan geven.
We monteren vervolgens de opstaande poten voor de trapdelen. We doen dit voor beide trapdelen. Goed om weten bij het monteren van houten delen is dat je afhankelijk van het hout best even voorboort met een houtboor. Dit voorkomt splijten van het hout. Vervolgens monteren we ook het steunplankje voor de opstaande poten langs de achterkant.
Nu we beide opstaande trapdelen met ondersteunende poten hebben kunnen we de legplankjes monteren. Ook deze boren we zeker eerst voor zodat het hout niet splijt.
We zijn heel blij met het resultaat en onze bloempotten ook!
Klimrek voor de klimplant
Wat heb je nodig?
Het klimrek is heel eenvoudig en bestaat uit niet heel veel materiaal. Enkele langere latten hout en ijzerdraad, houtlijm en enkele vijzen. Als werkmateriaal gebruiken we een zaag, schroefboormachine met vijskop en houtboor, tang, winkelhaak, potlood en meter.
Stappenplan klimrek voor klimplanten maken
We zagen in eerste instantie de lange latten op lengte en vervolgens de uiteinden in verstek (45 graden) met gebruik van de winkelhaak waardoor ze mooi in elkaar passen. De lengtes zijn ook weer vrij te kiezen afhankelijk hoe groot je dit wil maken. Wij kozen voor een klimrek van 80cm breed en 180 cm hoog.
Je kan nu bepalen hoe groot je de gaten van het raster wil maken. Afhankelijk daarvan boor je om de zoveel cm een gat in de omkadering zodat je langs beide overliggende latten gaten hebt waar je een ijzerdraad door kan steken. Bij ons is dit om de 20cm. Leg de latten op elkaar zodat je gaten mooi tegenover elkaar liggen.
Vervolgens leggen we de latten op een vlakke ondergrond om deze makkelijk te kunnen monteren en het raster van ijzerdraad te kunnen maken.
We boren een van de uiteindes die van een van de 2 latten die we aan elkaar wensen te zetten voor. Vervolgens lijmen we de uiteindes die we aan elkaar wensen te zetten, brengen deze bij elkaar en vijzen deze vervolgens aan elkaar met het voorgeboorde gat.
Gebruik de winkelhaak om er voor te zorgen dat je de hoek van 90 graden respecteert bij het in elkaar vijzen. Doe dit voor alle 4 de hoeken. Je hebt nu een kader die stevig in elkaar zit.
Afhankelijk welke klimplant je er wil laten aangroeien en tegen welke soort muur je het wenst te plaatsen kan je er voor zorgen dat het kader wat meer van de muur staat met extra latjes onder het kader te monteren. Doe dit op ten minste 4 verschillende plaatsen.
We kunnen nu het geheel aan de muur monteren. Aangezien het bij ons aan de houten gevelbekleding komt maakt dat het monteren een heel stuk makkelijker. Indien dit aan een stenen muur moet boor je gaten in de stenen en maak je deze vast met pluggen en vijzen.
De Clematis had al heel wat takken die we wat wild rond het raster heen wikkelden. Dit zag er helemaal niet natuurlijk uit zoals je op de eerste foto kan zien maar we waren gerust dat dit gewoon wat tijd nodig had en kregen ook gelijk.
Op de foto’s van een tijdje erna kan je zien hoe de plant al snel zijn weg zoekt en we zelfs binnenkort een uitbreiding van het klimrek gaan moeten maken. Nu is het enkel nog wachten op de eerste bloemen van de Clematis.
Vreemd genoeg geen enkele bloem te bespeuren. We zullen eens wat meer info moeten inwinnen over de omstandigheden. Misschien doen we iets niet juist en moeten we eens kijken hoe we best onze clematis verzorgen.
Update: een jaar later
Het heeft even geduurd, maar na 1,5 jaar stond onze clematis vol met witte bloemen, prachtig!
Het eerste jaar dat we de klimplant zijn gang lieten gaan op het raster hadden we geen bloemen maar klom de plant naar alle hoeken van het raster. We wisten niet goed aan wat we ons moesten verwachten het volgende jaar en met de hele corona hetze waren we het snoeien een beetje uit het oog verloren.
Echter, bleek dat eigenlijk de juiste zet te zijn. De 1 jarige takken die er nu aan hingen vertoonden plots mooie bloemknoppen die later uitgroeiden tot mooie bloemen.
Enkele weken later met afwisseling van regen en zon groeide de clematis over het hele klimrek. Kortom, tijd om een uitbreiding te maken en erboven een extra klimrek te voorzien.