Deze groenten kan je in potten kweken
Last Updated on February 28, 2023 by
Inhoud van het artikel:
Deze groenten kan je in potten kweken
Vandaag gaan we het hebben over welke groenten het goed doen in potten. In feite zijn er hartstikke veel groentes die je in pot zou kunnen kweken. Het nadeel van kweken in potten is echter dat je veel water en voeding zal moeten bijgeven, zeker gezien onze droge zomers de laatste jaren.
Daarom gaan we vandaag eens kijken naar meerjarige groentes. Meerjarige groentes hebben over het algemeen minder water en voeding nodig dan de meer gangbare éénjarigen. Bijkomend voordeel is dat je ze maar één keer hoeft te zaaien en dan zul je meerdere jaren kunnen oogsten.
Meerjarigen
Het handige aan meerjarigen is dat ze terugkomen, jaar na jaar. Ideaal als je liever een luie moestuinier bent!
Artisjok
Weinig groentes zijn beter voor de gezondheid dan verse artisjokken. En het leuke is dat je ze goed kan telen in Nederland. Wél hebben ze een zonnige standplaats nodig en in de winter kan het helpen om ze af te dekken met herfstbladeren of stro. Heet eetbare deel van de plant zijn de nog ongeopende bloemhoofden. De planten zullen hier ieder jaar meer van produceren, dus de oogst wordt almaar groter.
Als je een keer te laat bent met het oogsten zal je hier zeker geen spijt van hebben. De bloem van de artisjok is namelijk een lust voor het oog en ook hommels en bijen lusten er wel pap van.
Eeuwig moes
Een zeer interessante meerjarige groente is eeuwig moes. Een koolsoort die zich buitengewoon gemakkelijk laat vermeerderen. Je breekt een stukje van de plant af, stopt die in de grond en je hebt gegarandeerd een nieuwe plant.
De plant komt oorspronkelijk uit Italië en werd door de Romeinen naar Nederland gebracht. Voordat er ergens een slag moest worden geleverd werden er enkele soldaten vooruit gestuurd die alvast stekken van eeuwig moes in de grond staken. Zo verzekerden ze zich van voedsel tijdens de strijd die geleverd moest worden.
Omdat het een plant is die nooit bloeit, eet men enkel de bladeren. De plant is in het verleden ontzettend veel geteeld in Nederland, maar is tegenwoordig wat in de vergetelheid geraakt. Tijd om daar wat aan te doen!
9 star perennial broccoli
Ook een hele leuke meerjarige plant is de ‘9 star perennial’, ook wel ‘witte broccoli’ genoemd. Deze plant maakt een heleboel bloemhoofdjes die visueel eigenlijk nog het meeste lijken op bloemkolen. Wat smaak betreft, is het haast identiek aan broccoli en dat is toch wel een van de lekkerste groentes die we kennen.
Als je de bloemhoofden structureel blijft oogsten zal de plant zich gedragen als een meerjarige. Laat je hem echter in bloei komen heb je kans dat de plant zijn levensdoel bereikt, namelijk zaadvorming, en zal de plant afsterven.
Brave hendrik
Ook een echte vergeten groente is de brave hendrik. Het is een plant uit de amarantenfamilie net als spinazie, melde, quinoa en rode biet. Net als andere planten uit deze familie is brave hendrik een ontzettend gezonde groente. De plant houdt van een stikstofrijke grond.
Van deze meerjarige groente kunnen de jonge scheuten als een soort asperges worden bereidt. De bladeren zijn te gebruiken als spinazie.
Daslook
Deze verrukkelijke plant is inheems in Nederland en groeit hier vooral goed in de schaduw. De plant heeft een knolletjes onder de grond, maar in tegenstelling tot knoflook eet je van daslook juist het blad.
In het voorjaar komt het blad tevoorschijn en heeft een zachte knoflook smaak. In de volle grond kan de plant zich snel uitbreiden, dus in een pot hou je plant mooi in bedwang.
Een typische bereiding van daslook is om er pesto van te maken. Erg gemakkelijk en erg lekker!
Oerprei
Een andere hele leuke meerjarige plant is de oerprei. Deze op prei gelijkende plant kun je telen voor de uitjes die onder de grond groeien en voor het bovengrondse loof.
Omdat oerprei een meerjarige plant is, heeft hij weinig verzorging nodig. Waar het kweken van een doorsnee prei een behoorlijke kunst is, kan je de oerprei gewoon zijn gang laten gaan. De plant staat graag in de zon, maar ook in de halfschaduw doet deze het prima.
Egyptische ui
Nog een plant uit de uienfamilie is de Egyptische ui en dit is wellicht de meest bijzondere van allemaal. Je hoeft deze plant maar eens in je tuin te zetten en je hebt er je levenslang plezier van.
Ten eerste kun je het groene loof oogsten net als lente-uitjes. Maar wat er gebeurd als de plant verder groeit is wel héél bijzonder. Waar het eerst lijkt alsof de plant bloemetjes aan het produceren is, blijkt wanneer de knop openbarst, dat er allemaal piepkleine uitjes aan de top groeien.
In plaats van onder de grond groeien de uien bij deze plant dus bovengronds. Deze bovengrondse uitjes kun je eten of in de grond stoppen. Wat een wonder!
Turkse raket
Deze vaste plant uit de kruisbloemenfamilie is ook een hele leuke optie om in een pot te zetten. Het blad van deze plant kan rauw en gekookt worden gegeten. De smaak lijkt wat op rucola, maar is nog net wat pittiger.
Het mooie van deze plant is dat het blad een lang oogstseizoen heeft. Van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst. De bloemhoofden zijn ook heerlijk en kunnen worden gegeten als broccoli.
Pepers
In ons klimaat gedragen pepers zich als een éénjarige. Echter, wanneer je deze plant in pot kweekt, heb je de mogelijkheid om hem in de winter vorstvrij te houden. Als je dit doet kan de plant in mei weer naar buiten en zal je opnieuw van deze plant kunnen oogsten. Dezelfde truc valt uit te halen met aubergines, die eigenlijk ook meerjarig zijn.
Natuurlijk lenen ook de meer bekende groentes zich prima voor het kweken in pot. Wees je wel bewust van het feit dat deze planten een stuk meer water en voeding nodig zullen hebben. Dit komt doordat deze planten in 1 groeiseizoen tot volledige wasdom moeten komen. Bij vaste planten valt er in de meeste gevallen dan ook pas vanaf het tweede jaar flink te oogsten.
Aan de slag!
Hopelijk heb je door dit artikel een hoop inspiratie opgedaan. Je weet nu een aantal planten die absoluut de moeite waard zijn om eens te proberen. Dus, aan de slag en veel succes!