Klimplanten voor je schutting: welke klimmer kiezen?
Last Updated on March 10, 2023 by
Inhoud van het artikel:
Klimplanten voor je schutting: welke klimmer kiezen?
Welke klimplanten staan het meest perfect in jouw schutting? Een schutting is een fijne erfafscheiding. Stevig, gaat lang mee en biedt afhankelijk van het model het hele jaar door relatief veel privacy. Maar om nu het hele jaar tegen een paar houten planken aan te staren is ook niet echt een bijdrage aan je gevoel voor buitenleven.
Gelukkig zijn er tal van planten die maar al te graag in je schutting klimmen. Of je nu drie keer per jaar wilt snoeien en een heuse woekeraar ertegenaan zet, of liever gaat voor een rustige groeier die aan één onderhoudsbeurt per jaar genoeg heeft, de keuze is reuze en er is voor elk wat wils. Ook als je de schutting niet helemaal dicht wilt laten groeien.
Dingen om rekening mee te houden bij een groene schutting
Geduld is een schone zaak
Saaie schutting, mooi klimplantje er vlakbij in de grond zetten en klaar. Was dat maar waar, het kan jaren duren totdat je het gewenste resultaat hebt. Duurt je dat te lang, kun je ervoor kiezen om begroeide gaaspanelen neer te zetten.
Kopen, neerzetten en voilà, een mooie, groene erfafscheiding. Is wel wat aan de prijs, en als je met meerdere planten wilt variëren ook niet de meest praktische oplossing.
Hoe vaak wil je snoeien?
Hoe snel je schutting groen is, is afhankelijk van hoe snel je klimmer groeit. Hoe sneller dat is, hoe vaker je ook zult moeten snoeien.
Aan jou de keuze om hierin te kiezen voor wat jij het prettigst vindt. En, als je de schutting deelt met de buren en de band goed wilt houden, overleg daar dan ook even mee. Ook langzame klimmers laten zich niet tegenhouden om bij de buren te koekeloeren.
In de buurt van muren en dakgoten is het ook uitkijken geblazen, voor je het weet beschadigt je mooie klimmer de boel. Een mooie klimmer geef je natuurlijk wat ze nodig heeft: een zonnig plekje, of juist veel schaduw.
De beste klimplanten voor een schutting
Bougainvillea
Populair als potplant, maar ook een prima klimmer. De prachtige bloemen bloeien lang, maar de plant is niet winterhard. Zodra het kouder wordt moet je de bougainvillea terugsnoeien en afdekken met een laag stro, compost of aarde van minimaal 10 centimeter dik om ze tegen de vorst te beschermen.
Blauweregen of Wisteria
Wisteria of blauweregen is goed te herkennen aan de gedraaide stam. Zelfstandig klimmen kan ze niet, maar ze laat zich goed geleiden. Kan wel enorm worden, en in de winter valt het blad uit.
Wij hebben een wisteria in pot (we zijn nog aan het wachten tot ons terras helemaal klaar is en we zelf een pergola bouwen) maar jeetje… die wisteria is ‘m flink van jetje aan het geven! Iedere paar dagen moet ik haar wel eventjes ontwarren uit een van de dahlia’s!
Druif
Naast een mooie, horizontale klimmer, is de druif ook nog eens eetbaar. Er zijn verschillende varianten op de markt, van groot tot klein. Rond de stam kunnen ze woekeren, maar in de praktijk valt dit bij jaarlijks onderhoud mee.
Jasmijn
Jasmijn moet tweemaal per jaar worden gesnoeid, maar heeft als voordeel wel dat ze groen blijft. Dol op de zon, woekert amper en heeft mooie, fijne blaadjes. Niet voor niets een geliefde plant aan de schutting!
Plus: een jasmijnplant ruikt ook nog eens héérlijk! Grote win-win, dus!
Clematis
Niet wintergroen, wel winterhard, dat is de clematis. Jaarlijks flink snoeien doet hem niets en afhankelijk van de soort geeft hij jaarlijks tussen het vroege voorjaar en de late herfst prachtige bloemen.
Soms kan het trouwens wel enkele jaren duren voor je clematis mooi begint te bloeien, bij onze clematis die aan de gevel groeit (we gaan hem daar trouwens weghalen wegens ongedierte en het groeien tussen onze houten wandbekleding, maar da’s weer een heel ander verhaal), heeft het 2 jaar geduurd voor hij écht ineens in gang schoot en we vele bloemen hadden.
Klimhortensia
De geliefde hortensia is er ook in klimmende variant. Ze bloeit op tweejarig hout, iets om rekening mee te houden met snoeien. Ze blijft niet groen, wat het weghalen van de oude takken weer vergemakkelijkt.
Klimroos
Ondanks haar stekels is de klimroos een pareltje voor aan de schutting. Maandenlang geeft ze prachtige bloemen en met het grootste gemak laat ze zich langs je schutting geleiden.
Passiebloem
Helaas levert ze in ons klimaat geen eetbare vruchten, maar de bloemen zijn prachtig! Ze groeit erg snel en de mooie diepgroene kleur van het blad blijft de gehele winter aanwezig.
Wilde wingerd
Wie graag snoeit, moet een wilde wingerd hebben. Van de schutting gaat ze gemakkelijk verder op de gevel en met haar snelle groei heb je al snel een flink stuk groen in de zomer. Gelukkig laat ze zich makkelijk terugsnoeien.
Klimop
Klimop of hedera is een echte woekeraar. Dit kun je voorkomen door geregeld flink terug te snoeien. Ook een langzamer groeiende soort kan helpen. Geen inkijk, wintergroen, en zelfs beschikbaar met witte of gele bladranden.
Kamperfoelie
Ben je op zoek naar een klimmer voor je schutting die ook nog eens wintergroen is? Dan is de kamperfoelie een topidee! Ruikt ook nog eens heerlijk en trekt bijen en vlinders aan, wat wil je nog meer?
Lees ook: deze bloemen trekken vlinders aan
Lees ook: planten en bloemen die bloeien in de herfst
Lees ook schaduwplanten voor de tuin