Wat doen met de moestuin in de herfst en winter?
Last Updated on February 26, 2022 by
Inhoud van het artikel:
Wat te doen met de moestuin in de herfst en winter?
Heb je een moestuin? Je kunt hem in de herfst en winter laten rusten. De grond laten bijkomen, omploegen en vervolgens zaden voor het komende seizoen. Maar met name de herfst is een enorm leuk en productief seizoen voor je moestuin. Er is een grote verscheidenheid aan groenten, zoals broccoli en spruiten, die je in de herfstmaanden verbouwen kunt.
Groenten om te verbouwen in de herfst en winter
De volgende groenten kun je in de winter en herfst verbouwen, en oogsten:
Broccoli, spruiten, bloemkool, spinazie, rabarber, erwten, koolraap, solder en wortels. Rucola, veldsla, winterui, knoflook, tuinbonen, paksoi, winterpostelein en knolvenkel. En daarnaast de volgende lijst aan typische herfstgroenten:
– witte kool
– witlof
– ui
– tomaat
– spruitjes
– snijboon
– savooiekool
– schorseneren
– rettich.
En ook deze herfstgroenten: radijs, radicchio, rabarber, prei, pompoen, peultjes, pastinaak, paksoi, kropsla, koolraap, knolselderij, ijsbergsla, champignons, broccoli en andijvie.
Knoflook kweken
Kweek je knoflook in oktober en november. Ze hebben net als de herfstplantui kou nodig om te volgroeien.
Aquadulce zaai je het best in november en oogst je in het vroege voorjaar. Wist je dat paddenstoelen niet alleen in de herfst geoogst kunnen worden? Ze doen het ook prima in de winter. Je maakt er heerlijk romige paddenstoelen soep van, een risotto en pasta carbonara met champignons.
Prei en ui maken ook heerlijke gerechten!
De grond mulchen
Geef je eind oktober je moestuin een pauze? Dan doe je er goed aan je grond te bedekken met Mulch. Mulch bestaat uit natuurlijke tuinresten. Het voedt de bodem en niet onbelangrijk: geeft onkruid geen kans te groeien. Dit bespaart je enorm veel werk in het voorjaar. Een dik deken van ongeveer 7 centimeter bevordert grondkwaliteit en biedt diertjes een overlevingskans.
Serre
Overweeg eens een serre! Een kleine of grote serre doet wonderen voor je groente tijdens wintermaanden. Ze bieden bescherming en kunnen verwarmt worden. In een grijze tuin biedt een serre bovendien een vrolijk groene plek. Denk aan een peperige mosterdsla in de winter en heerlijk verse kruiden.
Fruit kweken in de herfst en winter
Naast het winnen van deze groenten is het kweken en zaden van de volgende fruitsoorten mogelijk in de herfst en winter: kersen, peren, braambessen, pruimen, bosbessen en meer.
Je moestuin in de winter
Voor de wintermaanden gelden de volgende groenten: alle kolen (groen, rood en wit), bloemkool, selderij, koolraap, pompoen, pastinaak, prei, verschillende soorten winterwortels, schorseneren, spruiten, aardperen, landkers en meer. En vergeet de zuurkool natuurlijk niet! Allemaal heerlijke groenten die heerlijk stevige wintermaaltijden maken.
Laat je moestuin rusten
Het laten rusten van je moestuin kan na de laatste oogst. Of na het omploegen. In ieder geval vóór je opnieuw gaat zaaien. Bijvoorbeeld in januari spitten en mesten en een paar weken daarna pas zaaien.
Bescherm je moestuin!
De écht koude winters in Nederland zijn jaren afwezig. Maar aangezien ook 2021 een stevige vriesperiode kende, moet je altijd denken aan bescherming van je moestuin. Dit geldt voor zowel te oogsten groenten, als gezaaid gewas. De volgende drie methoden kun je gebruiken om je gewas te beschermen tegen winterkou:
1. Meng aarde met stro, turf en/of dode bladeren. Dit mengsel is een thermische isoleerlaag. Plaats van dit mengsel een laag van 20 tot 30 centimeter op je gewassen. Een thermische isoleerlaag behoudt en brengt warmte. En laat hetgeen het beschermt, doorademen. Dit is belangrijk. Denk eraan dat de wind deze laag niet mag wegwaaien. Dus is het belangrijk dat je een net, het liefst nylon en geen plastiek, over de thermische laag heen plaatst. En vervolgens vastzet met pinnen in de grond. Plastic is opzicht ook geschikt, maar laat weinig lucht door (nadelig voor je gewassen).
2. Een windscherm kan groenten beschermen tegen snijdende koude winden. Ook helpt het maken van lage bakstenen muurtjes.
3. Oude bladeren van planten, struiken en bomen kun je gebruiken als afdekmateriaal. Ook dekens en oude lakens kun je over de groenten leggen en vastzetten.
Draineer de bodem
Daarnaast: zorg ervoor dat water goed weg kan lopen. Een goed gedraineerde bodem. Een natte grond bevriest snel en zal sneller schade berokkenen aan je groente. Gewonnen groenten kun je daarnaast op elkaar stapelen en middels een dikke laag stro, beschermen tegen de kou.
Vorst en de moestuin: gewassen beschermen
Lichte vorst
Belangrijk is om te weten dat niet ieder gewas bescherming behoeft. Knolselder, andijvie, groene selder en knolvenkel moeten bij lichte vorst al beschermd worden. Bij enkele nachtvorst, bescherm je de volgende groenten: wortelen, rode kool, witte kool, witloof en peterselie.
Strenge vorst
De volgende groenten hebben enkel bescherming nodig bij erg strenge vorstperiodes: winterprei, savooikool, spruiten, winterspinazie, pastinaak en schorseneer.
Wanneer zaaien?
Wil je in de winter goed kunnen oogsten, moet je al vroeg in het jaar gezaaid hebben. Sowieso vóór oktober. Maar er zijn groenten die je kunt zaaien in oktober en kunt oogsten in oktober tot december (en later): andijvie en veldsla bijvoorbeeld.