tuin lenteklaar
Tuin en planten

De tuin lenteklaar maken: stappenplan

Last Updated on February 17, 2023 by

De tuin lenteklaar maken: stappenplan. Lentekriebels? Tijd om de tuin in te gaan!

Hoe maak je jouw tuin lenteklaar?

Het is februari. De dagen worden al wat langer, je hoort de vogels fluiten. De lente is in aantocht. De hoogste tijd om in de tuin aan de slag te gaan. Als je nu de mouwen opstroopt en aan de slag gaat dan kan je de komende maanden ontspannen en genieten van het eerste lentezonnetje. Hieronder vind je een stappenplan om je op weg te helpen.

tuin lenteklaar
tuin lenteklaar

Photo by Josephine Lityo on Unsplash

De tuin wakker schudden

Alles in de tuin lijkt nog een winterslaap te houden, maar als je goed kijkt zie je dat de eerste struiken alweer knoppen beginnen te vormen. Misschien komen ook de eerste lentebollen al tevoorschijn. De hoogste tijd om de tuin een handje te helpen en weer wat leven in te blazen.

Goed gereedschap is daarbij belangrijk. Wat je als (beginnende) tuinier in elk geval zou moeten hebben is een:

  • hark
  • plantenschepje
  • schoffel
  • snoeischaar
  • spade
  • takkenschaar
  • tuinhandschoenen

Bladeren verwijderen

bladeren harken lente
bladeren harken lente

De eerste stap is het opruimen van de tuin. Maak de paden en terrassen vrij. Misschien ligt er nog een overschot aan gevallen bladeren in de tuin, deze kan je nu voor een groot deel weghalen, in elk geval op de plekken waar de lentebollen al omhoog komen.

Op deze manier kunnen ze onverstoord verder groeien en bloeien. Laat het blad dat in de borders niet in de weg ligt nog wel even liggen. Hierdoor bescherm je de planten tegen eventuele nachtvorst en hebben insecten en bijvoorbeeld egels nog een schuilplaats.

Vooral wanneer je een grasveld hebt dan is het zaak om deze zoveel mogelijk bladvrij te maken, zo kan het gras snel aansterken en krijgt onkruid minder kans. Begin maart kan je beginnen met het maaien van het gras. Doe dit in deze maand een keer per twee weken.

Onkruid

Wanneer je goed om je heen kijkt zul je zien dat het eerste onkruid zich alweer heeft aangediend. Verwijder dit zoveel mogelijk direct in het vroege voorjaar, op dat moment heeft het onkruid nog niet de kans gehad om sterke wortels te maken en is het handmatig verwijderen kinderspel. Bovendien ziet je tuin er na deze handeling direct een stuk verzorgder uit.

Schoonmaakwerk

Misschien niet het leukste klusje, maar wel noodzakelijk. De tuin kan in het vroege voorjaar wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Groene aanslag vind je op je terras, tuinpad, hekwerk, schutting en schuur. Waarschijnlijk zelfs op je tuinmeubels wanneer je deze in de wintermaanden in de tuin hebt laten staan.

Wanneer je tegels hebt die daar tegen kunnen kan je de hogedrukspuit inzetten voor het grove werk. Soms echter is schrobben met heet water al voldoende. Eventueel zou je ook groene zeep, dat je oplost in warm water, kunnen gebruiken.

Bij grove tegels die niet snel beschadigen zou je zelfs zand kunnen gebruiken. Houten tuinmeubels maak je het makkelijkste schoon na een flinke regenbui. Gebruik hiervoor een sopje van soda en warm water en een borstel en spoel het daarna goed af met water.

Kalk strooien

Om te voorkomen dat je gazon en borders verzuren mag je in februari kalk gaan strooien. Dit ter voorbereiding op het bemesten waarmee je nog ten minste een maand moet wachten.

Snoeien

snoeien lente
snoeien lente

Na de vorst kan je ook beginnen met het eerste snoeiwerk. De eventuele half afgebroken takken kan je nu verwijderen. Bladverliezen heesters die na juni bloeien mag je nu snoeien. Zorg ervoor dat je altijd een scherpe en schone snoeischaar gebruikt. Heb je een appel- of perenboom in je tuin? Ook deze zijn nu aan een snoeibeurt toe. Hieronder nog wat voorbeelden van wat nu gesnoeid mag worden:

  • appelbomen
  • bladverliezende heesters
  • blauweregen
  • boerenhortensia
  • Clematis (zomerbloeiende)
  • druiven
  • Hibiscus
  • kamperfoelie
  • kiwi
  • perenbomen
  • rozen (eind februari)
  • frambozenstruiken (herfstbloeiend)

Verplanten

Heb je een boom of struik dat een ander plekje verdient in de tuin dan kan je deze nu verplaatsen. Mits er geen vorst meer in de grond zit! Haal planten die te dicht bij de te verplaatsen boom of struik staan eerst even weg.

Wees voorzichtig, hou de wortels zoveel mogelijk intact en zorg dat er een flinke kluit om de wortels blijft zitten. Op deze manier heeft de boom of struik de grootste kans om het verplaatsen te overleven.

Kies een nieuwe plek en graaf een gat waar de kluit met gemak in past. Staat de boom of struik eenmaal op zijn plaats druk de grond dan stevig aan en zorg dat de wortels de komende periode niet droog komt te staan. Bomen dien je na het verplaatsen stevig te verankeren met palen en een rubberen band.

Vogelhuisjes

vogelkastjes schoonmaken
vogelkastjes schoonmaken

Vogels moeten altijd even wennen aan nieuwe dingen in hun omgeving. Zorg er dan ook voor dat je vroeg in het jaar begint met het ophangen van een vogelhuisje. Je had dit zelfs in het najaar al kunnen doen.

De kans dat ze later in het voorjaar dankbaar gebruik zullen maken van dit nieuwe stekje en hier een nestje in gaan bouwen wordt dan groter. Zorg er voor dat wind en regen geen vrij spel hebben op de nieuwe woning, dit doe je door het vogelhuisje op het noorden of oosten te hangen. Een ideale plek voor een vogelhuisje is rondom groen en op een zo rustig mogelijke locatie.

Kleur in de tuin

hyacinten lente tuin
hyacinten lente tuin

Kan je niet wachten tot je tuin kleur gaat bekennen, plaats dan alsnog wat winterviolen. Deze had je in het najaar al mogen planten, maar ook nu is dit nog een mogelijkheid. In het tuincentrum vind je nu vaak ook al bloeiende voorjaarsbollen. Hiermee kan je mooi direct de kale plekken in je borders opvrolijken. Voorbeelden van vrolijke voorjaarsbloeiers zijn:

  • blauwe en witte druifjes
  • hyacinten
  • krokussen
  • lenteklokjes

Moestuin

Heb je een moestuin dan is het nu de hoogste tijd om een plan te gaan maken over wat je waar en wanneer wilt gaan zaaien. Teken een plattegrond en noteer waar je welke plant wilt hebben. Zorg hierbij voor variatie en wissel af. Uien zou je nu alvast kunnen planten, met andere zaailingen kan je beter nog minimaal een maandje wachten.

oude bladeren verwijderen
oude bladeren verwijderen

Lees ook: schuur opruimen

Lees ook: tuinkalender februari

Lees ook: tuinkalender maart

Comments Off on De tuin lenteklaar maken: stappenplan