Tuinklusjes augustus
Last Updated on February 9, 2022 by
Inhoud van het artikel:
Tuinklusjes augustus
Augustus, tijd om te oogsten
Deze maand is het nog volop genieten van de tuin. Hoewel de eerste planten al uitgebloeid raken zijn er nog volop nazomerbloeiers die je met hun prachtige kleuren verwelkomen.
In je moestuin kan je volop blijven oogsten, maar ook de bloemen in je tuin kunnen volop geplukt en gesneden worden. Bijvoorbeeld bij dahlia’s helpt het zelfs als je regelmatig de bloemen afsnijdt en ze bijvoorbeeld in een boeketje steekt. (Lees ook: boeket zo lang mogelijk vers houden)
Photo by Timo C. Dinger on Unsplash
Plantonderhoud
Als er eenjarig goed in potten staan die inmiddels zijn uitgebloeid dan is het misschien een leuk idee om ze te vervangen voor nazomerbloeiers, zoals asters.
Wanneer er lang doorbloeiende bloemen in je tuin staan, zoals dahlia’s of zinnia’s dan zou je hiervan gerust wat kunnen plukken om daarmee een fraai boeket te maken voor in huis.
Diverse bloeiende planten kunnen deze maand best nog wel wat extra water en voeding gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan duizendknoop, hortensia’s en de vlinderstruik. Ook zonnebloemen zijn hier een goed voorbeeld van.
Geef ze, wanneer je dat nog niet hebt gedaan, direct ook wat ondersteuning. Bijvoorbeeld door tegen de stengels een bamboestok te plaatsen en de stengel daaraan vast te binden. De uitgebloeide zonnebloemen kan je verwijderen om ze in de zon te laten drogen. Zonnepitten zijn ideaal als vogelvoer.
Heb je rozenstruiken die de tuin verfraaien, controleer de bloeiende rozen dan met regelmaat op schimmels. Meeldauw en sterroetdauw komen veelvuldig voor in deze periode.
Overigens is dit een mooie maand om grassoorten uit te zoeken bij de tuincentra. Deze zijn deze maand volop verkrijgbaar en je ziet direct of de kleur, de grote en de vorm je aanspreken en bij je in de tuin passen. Bijkomend voordeel is dat je ze eind augustus direct in borders kunt plaatsen.
Onkruid verwijderen
Ook nu groeit het onkruid in je borders nog gestaag door. Loop met regelmaat je borders na en blijf het onkruid verwijderen. Dat geldt natuurlijk ook voor je terras en wandelpaden. Je tuin knapt er zienderogen van op, ook al is het niet het allerleukste tuinklusje.
Oogsten en zaaien
Kijk zo nu en dan ook even je border(s) na om planten te controleren op zaadvorming.
De eerste zaaddozen van de stokroos zijn eind van deze maand vaak al te oogsten. Evenals de zaden van akelei, kaardebol, lupine en vingerhoedskruid. Verzamel de zaden en laat ze drogen. Bewaar vervolgens de zaden in een goed afsluitbaar zakje of potje en vergeet niet te vermelden van welke plant de zaden afkomstig zijn.
Heb je nog wat ruimte over in je border dan is dit een mooi moment om tweejarige planten te zaaien. Voorbeelden waar je aan zou kunnen denken zijn: Damastbloemen, stokrozen, vergeet-mij-nietjes en IJslandse papaver. Zaai ze bij voorkeur in een bak om de planten vervolgens, zodra ze sterk genoeg zijn, in de border uit te zetten.
Stekken
Veel vaste planten laten zich vrij gemakkelijk stekken. Maak stekjes van circa tien centimeter en snij de onderzijde schuin af. Haal ook de bloemen van de stek af en verwijder aan de onderkant alle bladeren. Plaats vervolgens de stek(ken) in een kleine pot gevuld met stekgrond en geef ze met regelmaat wat water. Voorbeelden van makkelijk te stekken vaste planten zijn: geraniums, hortensia’s en de schildpadbloem. Ook een buxus kan je prima stekken.
Gazon onderhoud
Maai het gras met regelmaat en het liefst in de avonduren. Op die manier verdampt er zo min mogelijk water voordat het de wortels van het gras heeft bereikt. Nu het vaak vrij warm en droog weer is kan je het gras het beste wat langer houden. Zo voorkom je dat het gras verbrand door de hitte van de zon. Je mag het gras gerust ook verticuteren deze maand. Hoe beter je nu voor het gras zorgt hoe voller je gazon in de wintermaanden zal zijn en hoe minder kans onkruid de kans krijgt om het gras te verdringen.
Wil je een nieuw gazon aanleggen dan is dit een goede periode om de grond in te zaaien met graszaad. Sproei tijdens droge periodes een keer per week een paar uur lang het gras, dat is beter dan elke dag een beetje water geven. Augustus is ook een prima maand om het gras tenminste een keer van stikstofarme mest te voorzien. Het liefst wanneer er regen op komst is zodat de mest goed in de bodem kan trekken. De graswortels zullen hierdoor sterker worden.
Snoeiwerkzaamheden
Deze maand is het aan te raden alle snoeivormen van heesters onder handen te nemen. Denk daarbij onder andere aan: buxussen, ligusters, struikkamperfoelies en taxussen.
Heb je een coniferenhaag in de tuin staan dan mag je deze tijdens de maand augustus wederom snoeien. Het liefst direct aan het begin van de maand een keer, om dit ritueel vervolgens aan het eind van de maand nog eens te herhalen. Let er op dat je de bovenkant van de haag iets verder terugsnoeit dan de onderzijde zodat de hele haag voldoende zonlicht vangt.
Als je bessen en bramen geoogst hebt dan is het nu tijd om de takken waaraan de vruchten hingen tot aan de grond terug te snoeien.
Uitgebloeide bloemen kan je het beste direct verwijderen uit je planten en heesters. Dat zorgt er voor dat de plant zijn energie gaat steken in het maken van nieuwe knoppen, waardoor je veel langer plezier kunt hebben van de bloeiende planten in je tuin.
Verwijder uitgebloeide bloemen onder andere uit je Hibiscus, bij lavendel en rozen. Van lavendel mag je de uitgebloeide stengels zelfs tot circa een derde wegknippen.
Wanneer er een Escallonia in je tuin staat dan mag je nu van deze heester de minst mooie takken tot enkele centimeters boven de grond verwijderen. Een Escallonia- Red Dream kan je eventueel ook in het voorjaar nog wat bijsnoeien.
Bloembollen planten
In augustus denk je misschien niet zo snel aan het planten van bloembollen. Toch mogen veel najaarsbollen nu al geplant worden. Over het algemeen geldt dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen, de bollen zullen alleen maar beter aanslaan.
Ook narcissen en paaslelies mogen nu al de grond in. Wanneer je narcissen in je gras wilt gaan planten dan is het wel aan te raden het gras daarna zes weken met rust te laten. Plant bloembollen twee keer zo diep als dat de bollen hoog zijn.
Tulpen zou ik je aanraden om pas eind september of begin oktober in de grond te steken, dat is te vroeg in augustus.