Tuinklusjes februari: wat doen in de tuin en moestuin?
Last Updated on February 9, 2022 by
Photo by Austris Augusts on Unsplash
Inhoud van het artikel:
Tuinklusjes februari
In februari tuinieren, een goed begin is het halve werk
De tijd lijkt nu nog in een winterslaap te zijn. Toch zie je, als je goed kijkt, de eerste knoppen al weer verschijnen. Dit is het moment om plannen te maken en je tuin voor te bereiden op het komende voorjaar.
Gazon onderhouden
Laat het gras wanneer het vriest met rust, daarmee voorkom je dat het beschadigt. Zodra de temperatuur weer omhoog gaat kan je beginnen met het herstellen van de kale plekken in het gras door deze in te zaaien met graszaad.
Wanneer het veel heeft geregend en er flinke plassen op je gazon ontstaan zorg er dan voor dat het water weer goed weg kan lopen. Gebruik hiervoor een riek. Maak hiermee wat gaten op de plaatsen waar er plassen liggen, zodat het water de grond in kan zakken.
Heb je de afgelopen maand nog geen kalk gestrooid dan kan je dit nu alsnog doen. Dit geldt overigens ook voor de border en je moestuin. Daarnaast kan je de randen van het gazon alvast afsteken zodat er weer een strak gazon ontstaat.
Ook het onkruid dat zich in het gras bevind kan je alvast weghalen. Wil je het komende tuinseizoen een nieuw gazon aanleggen dan is het nu tijd om alvast de grond om te spitten en te egaliseren.
Planten verzorgen
Wanneer er een sneeuwlaag op wintergroene struiken of hagen ligt verwijder dit dan om te voorkomen dat je planten onder het gewicht bezwijken. Geef ook voorjaarsbloeiers zoals krokussen, sneeuwklokjes en winterheide de ruimte door ze te bevrijden van tuinafval of sneeuw.
Bescherm gevoelige planten zoals de camelia in de nacht tegen vorst, dit werkt het best met noppenfolie. Komt de temperatuur overdags boven nul verwijder dan weer even de folie.
Deze maand is het ook de tijd om je kuipplanten te verpotten. Kies hiervoor minimaal een pot die een maat groter is dan waar de plant in zit. Vul de ruimte rondom de kluit met verse potgrond.
Snoeiwerkzaamheden
Wanneer het niet vriest kan je eventueel appel- en perenbomen snoeien. Haal kruisende takken weg zodat er weer een mooi open structuur ontstaat. Dit zorgt er voor dat de appels en peren straks voldoende licht kunnen vangen.
Loop deze maand ook nog even je heesters en andere struiken na, wanneer nodig kan je deze nu alsnog snoeien. Van de blauweregen (Wisteria) mogen de zijtakken flink terug gesnoeid worden tot zo’n 10 centimeter.
Bij vaste planten: mag je de afgestorven stengels alvast verwijderen. De clematissoorten die geen bloemen in het voorjaar geven mogen ook in februari gesnoeid worden. Ga je de coniferen snoeien let er dan wel op dat je ze niet te ver terugsnoeit (dus niet tot op de stam). Een uitzondering daarop is de taxus, deze mag juist wel flink worden gekortwiekt.
Het gesnoeide afval kan je eventueel in stukjes knippen en over de borders verspreiden. Goed voor de planten en de aarde.
Zaaien & planten
Binnen kan je alvast voorbereidingen treffen voor de tuin door het zaaien van diverse groenten in een zaaibank. Plaats deze goed in het licht, bijvoorbeeld op de vensterbank. Prima suggesties zijn onder andere: aubergines, paprika’s, pepers en tomaten.
Ook eenjarige planten zou je alvast binnen kunnen opkweken. In mei kunnen al deze planten dan in de tuin geplaatst worden.
Februari is ook een goed moment om bladverliezende haagplanten en rozen met kale wortels in de volle grond te zetten. Kies hiervoor wel een dag uit dat het niet vriest.
Ook citrusbomen en Bougainvilleas die inmiddels te groot worden om in een pot te blijven staan kan je, mits het niet vriest, nu alvast in de grond zetten. Geef deze bomen en planten tijdens droge periodes wel voldoende water.
Wil je de tuin alvast wat kleur geven plaats dan her en der wat winterharde viooltjes of zet wat rijk bloeiende sleutelbloemen in een pot op de tuintafel.
Tuin opknappen
Deze rustige tuinperiode is een mooi moment om een terras of pad aan te leggen. Of een al bestaand terras of pad dat her en der verzakt is weer wat op te hogen en te egaliseren.
Kijk ook even de houten onderdelen in je tuin na op beschadigingen en knap ze waar nodig op. Geef ze eventueel direct een nieuw laagje verf. Maak je tuin onkruidvrij en verwijder groene aanslag.
Vul eventueel de voegen van het terras aan met wit zand, zo kan je voorkomen dat het onkruid weer snel terug komt. Verwijder uit de dakgoten alle bladeren en maak alvast de vogelhuisjes goed schoon.
Heb je nog geen vogelhuisjes in de tuin dan is dit een goed moment om er enkele op te hangen. De vogels kunnen dan alvast wennen aan deze nieuwe stekjes. Hiermee vergroot je de kans dat ze er in het voorjaar daadwerkelijk hun nestje in zullen maken.