Tuinklusjes voor januari: wat doen in de tuin
Last Updated on May 5, 2023 by
Inhoud van het artikel:
Tuinklusjes voor januari
De januari kriebels: Terwijl de niet tuinier-mensen om ons heen januari als een landerige grijze niksachtige maand ervaren, begint het bij de tuinliefhebbers al weer een beetje te borrelen en langzaam te kriebelen.
Want als je eenmaal het tuindersvirus te pakken hebt, kom je er niet zo snel meer vanaf. Je begint weer te snakken naar lekker buiten bezig zijn en zeker in moeilijke tijden waarin je veel zorgen hebt, werkt de tuin als een therapie. Je hebt gemerkt dat de grond je problemen absorbeert, je bent in je tuin bezig en als vanzelf zijn al je vervelende gedachten verdwenen.
Je bent voor alles en iedereen goed bezig want hoe minder tegels en bestrating hoe minder overstromingen. En hoe meer groen hoe meer de lucht natuurlijk gezuiverd wordt en alle insecten en dieren om ons heen meer leefruimte krijgen. Laat het een uitdaging voor je zijn om vooral geen gif te gebruiken, voor elk probleem is een natuurlijke onschadelijke oplossing.
Photo by Annie Spratt on Unsplash
Wat zijn de voordelen van tuinieren?
Het is een gezonde bezigheid, je bent constant in beweging en je blijft er lekker slank bij. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat als je in de natuur bent:
- je bloeddruk wordt verlaagd
- het een gunstige invloed heeft op de hersenfunctie
- je sneller herstelt bij ziektes
- je mentale gezondheid verbetert
- je minder kans op hart en vaatziektes hebt
- je slaap en eetlust reguleert
Het is ook gebleken dat mensen die veel buiten in het groen bezig zijn minder vaak de huisarts bezoeken. Ze voelen zich fitter, vrolijker en worden creatiever.
In de natuur bezig zijn vermindert duidelijk pijn en negatieve emoties als boosheid en somberheid, het is allemaal wetenschappelijk bewezen. Dus geen wonder dat als het januari is, het bij de tuinmensen weer begint te bubbelen; we willen weer aan de slag.
Hoe ga je beginnen?
Allereerst kun je beginnen met een wandelingetje door je tuin. Wat valt je op? Neem papier en blocnote mee, of je smartphone. In januari kun je vaak goed zien of er plassen in je tuin blijven staan.
Markeer de plek en noteer dat er een laag zand onder moet om het te verhogen. Kijk gelijk ook naar je gazon, staan daar natte plassen op? Of je een siertuin of moestuin hebt overal heb je en voorbereidingen te doen.
Wil je dingen veranderen? Het zou kunnen nu de zomers zoveel warmer worden dat je gemerkt hebt dat je je zitgedeelte toch liever op een schaduwrijke plek wilt. Zijn er dingen kapot?
Loop alles even na. En als er sneeuw op je coniferen of groenblijvende struiken ligt haal het dan weg. Als je het laat liggen heb je kans dat de laag topzwaar wordt zodat je boom of heester behoorlijk wat schade op kan lopen door afbrekende en doorbuigende takken.
Kies uit je lijst met klusjes degene waar jij die dag zin in hebt.
Verdiep je in zaaigoed en de plantencatalogus
Als je een moestuin hebt is het zaak dat je op tijd gaat bestellen. Kies hiervoor een grauwe regenachtige – ik kan wel een oppepper gebruiken – dag voor uit. Dan zak je niet nog verder in je winterdip maar als je dit klusje gaat doen wordt je vanzelf vrolijker en je bent op tijd met je groenten zaden voor het aankomende jaar.
Maak een lijst van wat je wilt gaan zaaien. En kijk goed waar je op welke plek de groenten wilt gaan plaatsen want het is niet goed om elk jaar op dezelfde plek dezelfde groenten neer te zetten.
Door gebruik te maken van wisselteelt of vruchtwisseling zorg je er op een natuurlijke manier, zonder gebruik te maken van allerlei kunstgrepen, ervoor dat je bodem vruchtbaarder wordt.
De bodemstructuur wordt door dit toe te passen verrijkt zodat allerlei bodemziektes hierdoor voorkomen worden. Daar komt nog eens bij dat het onkruid schijnt te onderdrukken.
Maak een plattegrondje voor jezelf met waar je wat wil gaan zaaien en maak vast leuke bordjes of naamkaartjes van de groenten zodat je weet wat waar staat. Let op dat je de naamkaartjes of bordjes wel zo maakt dat ze tegen weersinvloeden kunnen anders is al je werk voor niks.
Boom en heesters verzorgen
Let goed op of alles nog goed en stevig in de grond staat, zet er als het nodig is een paal bij met boomband. Boomband kun je het best van zacht materiaal kopen dat ook zacht blijft, zo weet je zeker dat je de boom niet beschadigt.
Plaats de paal in de tegengestelde richting van waar de boom heen groeit. Liever geen canvasbanden zonder rubber gebruiken die worden op den duur keihard of breken af.
Snoei het dode hout en door ziekte aangetaste takken. Snoei ook je wijnstokken die buiten staan sterk terug zodat je alleen nog levende scheuten overhoudt die je goed kan geleiden.
Gazonklusjes
Ga niet aan je gazon werken als er sneeuw op ligt of als de grond bevroren is. En als het gras erg nat is en het vochtig weer is en het er niet naar uitziet dat het lekker kan drogen, laat dan het gras met rust.
Niet gaan maaien. Maar als er plassen op staan dan kun je ervoor zorgen dat de drainage beter verloopt door in het gazon gaatjes te prikken. Dat kun je op verschillende manieren doen.
Je kunt het met speciale prikschoenen doen die je onder je schoenen bindt en daarmee over de plekken loopt en zo de gaatjes aanbrengt zodat het beter belucht wordt en het water verdwijnt.
Of schaf speciaal gereedschap aan. Kijk naar de kale plekken wellicht wat aarde en bestel graszaad om er in de lente op te strooien. Als je het echt helemaal milieuvriendelijk wil doen, gebruik dan een handmaaier in plaats van die herrie apparaten die ook nog eens energie verbruiken en onze schone lucht verpesten.
Ook goed voor je lichaamsbeweging trouwens. En probeer eens wat uit op je gazon door een gedeelte niet te maaien maar te schenken aan de natuur.
Zaai een wildbloemen mengsel over deze plek, daarmee doe je een hele goede daad voor al onze bijtjes en vlindertjes om ons heen en het staat ook nog eens prachtig. En ruk ook niet gelijk alle brandnetels uit de grond, lieveheersbeestjes zijn er dol op en denk erom, lieveheersbeestjes zijn onze grote helpers.
Ze eten per dag wel vijftig bladluizen en vinden de larven daarvan ook heerlijk.
Lees ook: Je tuin klaarmaken voor de winter
Lees ook: Wat doen in de winter in je moestuin?
De rest van de tuinkalenders: