tuinklusjes juli
Tuin en planten

Tuinklusjes juli: wat doen in de tuin deze maand? (tuinkalender)

Last Updated on February 9, 2022 by

Ah, zomer! Een heerlijk seizoen waarin je vooral van je tuin zou moeten genieten. Als je een moestuin hebt, ben je nog erg in de weer met oogsten en water geven als het een drogere maand is. Welke tuinklussen kan je deze maand verwachten?

Wij lijsten graag enkele tuinklussen op voor de maand juli in deze editie van de tuinkalender.

tuinklusjes juli
tuinklusjes juli

Foto: Doug Kelley on Unsplash

Tuinklusjes juli

Zomergevoel in eigen tuin

Je tuin is nu misschien wel op z’n mooist. Toch vallen er deze maand ook nog genoeg klusjes te doen. Gelukkig zijn het stuk voor stuk geen zware klussen en blijft er nog meer dan voldoende tijd over om van al het moois dat de natuur te bieden heeft te genieten.

Gras bijhouden

In deze maand groeit je gras als kool, maai daarom het liefst wekelijks je gras. De beste tijd om je gras te maaien is in de avond, zo voorkom je dat het gras uitdroogt door te veel verdamping.

Verwijder opkomend onkruid met een onkruidsteker, let er op dat je ook de wortels verwijdert anders kan je al snel weer opnieuw beginnen. Sproei tijdens droge periodes het gras met regelmaat nat.

Zeker bij pas gelegd of gezaaid gras is dit een must. Zorg er in elk geval voor dat de bodem niet uitdroogt om verdort gras te voorkomen. Om verspilling van water te voorkomen is een regenton een uitkomst.

Ga je het gras bemesten kies dan bij voorkeur voor een dag waarbij er regen op komst is, op die manier wordt de mest na de regenbui direct goed opgenomen door het gras. Voor een mooi strak gazon kan je het gras met een zogenaamde graskantensteker schuin afsteken.

Onkruid verwijderen

Loop deze maand zo nu en dan je borders even na en ga op zoek naar onkruid. Vaak zitten ze verstopt tussen de planten en als je het onkruid zijn gang laat gaan dan heb je kans dat ze de plek van bepaalde planten over zullen nemen.

Heb je lege plekken in je tuin waar onkruid vrij spel heeft kies er dan eens voor om daar bodembedekkers te plaatsen.

Onkruid krijgt hierdoor geen kans meer en je hebt er direct een nieuwe blikvanger bij. Voorbeelden van fraaie bodembedekkers zijn: klimop, maagdenpalm, ooievaarsbek en vrouwenmantel.

Bloembollen

Wil je dit najaar van wat extra kleur kunnen genieten plant dan deze maand eens bollen van herfsttijloos, dan heb je aan het begin van het najaar weer volop kleur in je tuin.

Deze bollen doen het ook goed in plantenbakken. Dahlia’s en gladiolen hebben nu mest nodig en voorjaarsbollen zoals narcissen en tulpen kan je nu uit de grond halen, bewaar ze vervolgens op een koele en droge plek.

In het najaar mogen ze dan weer opnieuw de grond in.

Snoeien

Deze maand is er niet veel snoeiwerk nodig in de tuin. Als het erg warm is kan je het snoeien zelfs beter achterwegen laten. Je zou nu wel doodhout van struiken kunnen verwijderen.

Uitgebloeide bloemen kan je het beste ook zo snel mogelijk verwijderen, zo voorkom je dat de plant zijn energie steekt in het maken van zaden in plaats van in het vormen van nieuwe bloemknoppen. Een paar goede voorbeelden daarvan zijn lavendel, jasmijn, rozen en salie.

Wanneer je de uitgebloeide bloemen verwijderd is de kans groot dat je, met deze eenvoudige handeling, jezelf later in het seizoen trakteert op een tweede bloei van deze rijk geurende planten.

De afgeknipte lavendel zou je kunnen drogen om ze daarna in stoffenzakjes te bewaren. Leg ze in huis op die manier heb je nog lang plezier van deze rustgevende geur. Bij appel- en perenbomen kan je takken die kaarsrecht omhoog groeien verwijderen.

Let er ook op dat sommige bodembedekkers, zoals de Hedera, de neiging hebben ander planten te overwoekeren, snoei deze dan ook gerust met regelmaat een stuk terug.

Dorstige planten

Wanneer juli je gul trakteert op zonnige dagen vergeet dan niet de planten in je tuin van water te voorzien. Planten die je in potten hebt staan zijn vaak binnen een dag alweer uitgedroogd.

Dagelijks water geven is dan ook geen overbodige luxe.

Het beste is dit in de ochtend of in de avond te doen zodat er zo weinig mogelijk water verdampt en de plant op zijn gemakje al het water op kan nemen.

Planten ondersteunen

Dankzij de zon en jouw goede zorgen groeien sommige planten zoals de monnikskap in een rap tempo de hoogte in, waardoor ze bij een eventuele regenbui al snel kunnen knakken.

Om dit te voorkomen kan je deze platen ondersteunen met bijvoorbeeld een bamboestok of een daarvoor bestemde platensteun die je in ieder tuincentrum kunt vinden.

Een andere manier van ondersteuning is het geven van mest. Vooral de planten die nu bloeien hebben extra voeding nodig.

Je tuin opfleuren

Ben je nog niet helemaal tevreden over de beplanting in je tuin en heb je nog wat ruimte in je borders over plaats dan eens wat extra planten die nu in de bloei staan.

Bijvoorbeeld een vlinderstruik, hou er wel rekening mee dat deze vrij groot kunnen worden. Knip uitgebloeide trossen bloemen van de vlinderstruik af, zo krijg je heel snel nieuwe trossen!

Leuke alternatieven zijn onder andere vlinderlavendel, fuchsia, hemelsleutel, hortensia en geraniums.

Deze planten doen het over het algemeen ook erg goed in een pot.

Genieten van je tuin

Het item dat eigenlijk elke maand boven aan je lijstje zou moeten staan. Juli is echter de maand bij uitstek om hier gehoor aan te geven. De lange zomerdagen vragen er om, om van je tuin een leefruimte te maken.

Wanneer je budget dat toelaat gun jezelf dan een comfortabele zithoek. Een speciaal buitenvloerkleed, barbecue, verlichting en een hangmat maken het af. Zorg daarnaast voor een goede zonwering om jezelf te beschermen tegen de soms te felle zon.

Creëer meerdere zithoekjes in je tuin als je daar de ruimte voor hebt. Zo zie je de tuin elke keer vanuit een ander perspectief.

 

Tuinkalender

Lees ook onze andere maanden in de tuinkalender:

Comments Off on Tuinklusjes juli: wat doen in de tuin deze maand? (tuinkalender)