Tuinklusjes juni
Last Updated on February 9, 2022 by
Tuinklusjes juni
Inhoud van het artikel:
Juni, rozengeur en zonneschijn
De tuin laat zich deze maand van zijn beste kant zien. De borders zijn weer goed gevuld. Het zonnetje doet goed zijn werk en de dagen zijn nu op zijn langst. Dat betekent extra veel tijd om te genieten van al dat moois dat je tuin te bieden heeft. Maar natuurlijk zijn er ook deze maand weer volop werkzaamheden in de tuin te doen:
Photo by Alyona Bogomolova on Unsplash
Hagen
Deze maand is het hoog tijd om de hagen eens flink onder handen te nemen. Dit geldt zeker voor coniferen, haagbeuk, laurierkers en de ligusterhaag. Verzeker jezelf er van dat er geen vogelnestje in je haag zit, voordat je met de snoei begint.
Het is vooral zaak om de takken die naar voren groeien te verwijderen. Span hiervoor een touw langs heel de haag zodat je weet tot hoever je terug kunt snoeien. Knip je haag altijd vanaf beneden en werk langzaam naar boven.
Wanneer je de bovenste takken iets verder terugsnoeit dan de onderzijde zorg je er direct voor dat de hele haag zonlicht vangt.
Nog meer snoeien
Voordat de bladverliezende hagen weer flink gaan groeien is het aan te raden ze in de tweede helft van deze maand nog een keer goed in vorm te snoeien. De heesters zullen de komende periode weer flink doorgroeien.
Heb je een beukenhaag of taxushaag in je tuin staan dan mag je deze best een flink stuk terugsnoeien. Met coniferen moet je wat voorzichtiger zijn, knip je deze te ver terug dan zit je deze zomer tegen kale takken aan te kijken.
Ook druivenstruiken zijn weer toe aan een snoeibeurt. Laat ongeveer 2 trossen per tak hangen, de struik kan dan zijn energie steken in de resterende druiven wat de groei en de smaak ten goede zal komen.
Veel vaste planten mag je aan het einde van deze maand, na hun eerste bloei, terugsnoeien. Uitgebloeide stengels kan je tot kort boven de grond verwijderen. Denk daarbij onder andere aan: Campanula’s, geraniums, kattenkruid, lupinen, ooievaarsbek, ridderspoor, salvia, seringen en vrouwenmantel.
Wil je de plant nog een extra boots geven voor de tweede bloei best de grond rondom de planten dan direct ook even bemesten.
Er zijn ook een aantal planten die je voordat ze bloeien deels mag snoeien, waaronder: bergamot, ereprijs, dahlia’s, vlambloemen en zonnekruid. Kort een aantal van de stengels in en laat de rest met rust.
De afgetopte stengels zullen zijscheuten gaan maken en pas later in het seizoen gaan bloeien, waardoor je de bloeitijd aanzienlijk kan verlengen. Ze zullen ook niet zo heel hoog worden waardoor je ze minder hoeft te ondersteunen.
Photo by Padre_moovi on Unsplash
Rozentijd
Veel rozenstruiken beginnen nu de tuin te verfraaien met hun prachtige rozen. Bij diverse kwekers en tuincentra zijn er nu reeds bloeiende rozenstruiken in pot verkrijgbaar.
Een uitgelezen kans om op je gemak te kijken en te ruiken of er een fraai exemplaar voor je tussen zit. Plant rozen het liefst op een zonovergoten plek waar ze veel wind vangen. Op die manier drogen de bladeren snel en krijgen schimmels weinig kans.
Zaaitijd
Juni is de ideale maand om tweejarige planten in een bak te zaaien. Voorbeelden hiervan zijn: duizendschoon, vingerhoedskruid en muurbloem. In het najaar zijn deze planten dan alweer sterk genoeg om in de borders geplaatst te worden.
Steun bieden
Ondanks je goede zorgen kunnen diverse planten, zoals ridderspoor en monnikskap. wel wat steun gebruiken. Hier zijn diverse plantenringen voor verkrijgbaar in tuincentra, maar ook bamboestokken of rijshout kunnen bij sommige planten voldoende steun geven.
Wanneer je steunzoekende planten in een volle border plaatst vinden ze vaak ook steun bij andere planten.
Water geven
Nu de zon weer aardig zijn best doet is het verstandig je potplanten en hanging baskets regelmatig van wat water te voorzien. Hoeveel water je moet geven is sterk afhankelijk van de plant zelf. Bloeiende planten kunnen nu vaak wel wat extra water gebruiken, ook zomerbollen zoals canna’s en dahlia’s zullen je dankbaar zijn. Geef de planten bij voorkeur in de avond water er zal dan veel minder water verloren gaan aan verdamping.
Sproeien kan je het beste uitstellen tot niet alleen de bovenlaag van de aarde droog is. De planten maken hierdoor net even wat meer wortels, wat ze sterker maakt. Sproei liever een keer in de week lang in plaats van dagelijks. Heb je er nog geen denk dan ook eens aan de aanschaf van een regenton.
Fruitbomen
Verwijder gerust een deel van het fruit uit je appel -of perenboom, totdat er maximaal 2 vruchten per rozet overblijven. Laat bij voorkeur de grootste, gezond ogende vruchten zitten.
Hierdoor kan de boom zijn energie veel beter verdelen over de overgebleven sterkere vruchten en anders zitten ze elkaar toch alleen maar in de weg. Verwijder snelgroeiende twijgen met een schone en scherpe snoeischaar.
Gazon onderhoud
Maai met regelmaat je gazon, een goede hoogte om aan te houden is zo’n 3,5 tot 4,5 cm. Loop het gras daarna na op kale plekken en herstel deze door de plekken in te zaaien met graszaad en wat nieuwe grond.
Wil je snel resultaat dan kan je eventueel ook voor nieuwe graszoden kiezen. Vergeet daarnaast niet het gras tijdens droge periodes wekelijks te sproeien.
Onkruid verwijderen
Een maandelijks terugkerend klusje dat wanneer je het met regelmaat doet echt niet zoveel tijd hoeft te kosten. Vergeet niet om goed tussen de planten in je borders te kijken, onkruid mengt zich graag tussen je planten en kunnen daardoor je planten overwoekeren.
De moestuin
Het begin van juni is het juiste moment om diverse planten in de moestuin te plaatsen. Denk daarbij aan: tomaten, aubergines, komkommers, paprika’s en tomaten. De oplopende temperatuur in combinatie met de nog vochtige bodem is voor diverse planten ideaal. Je zou deze maand ook nog andijvie, Chinese kool en witlof kunnen zaaien.
Daarnaast zijn er nog diverse planten die nu extra voeding nodig hebben, waaronder andijvie, courgettes en pompoen. Met een beetje geluk kan je nu ook al het een en ander oogsten, waaronder aardbeien, rode bietjes en tuinbonen.