Hoe je tuinmeubelen onderhouden? Houten tuinmeubelen onderhoud
Last Updated on March 23, 2023 by
Inhoud van het artikel:
Hoe je tuinmeubelen onderhouden? Houten tuinmeubelen onderhoud
Hoe onderhoud je houten tuinmeubelen?
Hout is een mooi en natuurlijk materiaal dat vele toepassingen kent. Zo ook wordt hout veel gebruikt om tuinmeubilair van te maken. De houten tuinmeubelen laten een tuin zijn natuurlijke uitstraling bewaren en gaan mooi op in groene en plantenrijke tuinen.
Maar hout blijft een natuurproduct en zal daarom ook altijd onderhoud nodig hebben als je er lang mee wilt doen. Geef je meubelen van een goede kwaliteit hout ook de juiste behandeling. Dan kun je er ook jaren mee vooruit.
Photo by ÇAĞIN KARGI on Unsplash
Verschillende soorten hout
Er zijn verschillende soorten hout waarvan tuinmeubelen gemaakt worden. Vaak wordt er gekozen voor hardhout. Dit hout is van nature vrij hard, zwaar en bevat vrij veel natuurlijke olie. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat hardhout sterk is en niet snel zal gaan rotten.
Ook zijn er tuinmeubelen die worden gemaakt van zachter hout, meestal van naaldbomen. Het voordeel hiervan is dat ze vaak minder zwaar zijn. Maar het zachtere hout is gevoeliger voor beschadigingen en houtrot. Maar beide houtsoorten hebben onderhoud nodig.
Photo by Natural Goods Berlin on Unsplash
Waarom onderhouden?
Om verschillende reden kunnen houten tuinmeubelen vies worden. Er kunnen mossen en algen op groeien als het lang vochtig is. Ook als het meubilair onder bomen staat kan er veel vuil vanuit de bomen op vallen.
Denk aan hars, besjes en zelfs vogelpoep. Om dit goed schoon te maken zijn er speciale houtreinigers verkrijgbaar. Ook komt het voor dat houten tuinmeubelen gaan verkleuren. De mooie warme kleur van het hout verdwijnt dan en het hout vergrijsd.
Het is mogelijk om de originele kleur weer terug te brengen met een ontgrijzer. Het kan ook zijn dat het hout beschadigd is of dat het hout is gaan rotten. Dit is dan te herstellen met een houtvuller.
Photo by Valentin B. Kremer on Unsplash
Reinigen van hout
Vies geworden houten tuinmeubelen kun je reinigen met speciale houtreinigers. Borstel eerst het grove vuil van de meubels en maak het daarna goed schoon met de houtreiniger. Je kunt dit het best aanbrengen met een spons of een fijne borstel.
Laat het hierna goed drogen. Als er plekken zijn waar het vuil iets dieper in het hout getrokken is, kun je het daar nog even opschuren. Gebruik hiervoor schuurpapier met een fijne korrel.
Daarna kun je het weer goed schoonmaken met de speciale houtreiniger om het vervolgens weer goed te laten drogen. Nu al het vuil verwijderd is kun je het hout opnieuw voorzien van een beschermlaag. Je kunt hiervoor lak, beits of oliën gebruiken.
Aangeraden wordt om dit proces twee maal per jaar uit te voeren.
Beschermen van houten tuinmeubels
Voor het beschermen van houten tuinmeubels zijn verschillende materialen beschikbaar. In de meeste gevallen word er gekozen voor Olie, lak of beits.
Allemaal zorgen ze ervoor dat het hout beter beschermd is tegen de verschillende weersomstandigheden. Olie zorgt ervoor dat het hout soepel blijft en houdt net als beits het vocht buiten. Lak geeft een hardere beschermlaag om het hout heen maar trekt weer niet het hout in.
Lees eerst altijd goed de gebruiksaanwijzing want verschillende producten hebben verschillende uitwerkingen op het hout. Zo kan het zijn dat een bepaald product het hout een andere kleur kan geven.
Photo by Vitor Paladini on Unsplash
Ontgrijzen
Zoals gezegd kan het voorkomen dat houten tuinmeubelen verkleuren. Om deze grijze kleur te verwijderen zijn er speciale ontgrijzers.
De ontgrijzer breng je aan nadat je het hout eerst hebt schoon gemaakt met een houtreiniger en hebt laten drogen. De ontgrijzer kun je dan op de grijze plekken aanbrengen en goed laten inwerken.
Als de grijze plekken niet volledig verdwenen zijn kun je ook deze even licht opschuren en daarna weer reinigen met de houtreiniger. Wanneer de meubels hun natuurlijke warme kleur weer hebben teruggekregen kun je er weer voor kiezen om een olie, lak of beits aan te brengen.
Herstellen van beschadigingen
Soms ontstaan er scheuren in het hout of wordt het beschadigd door gebruik. Deze beschadigingen zijn, gelukkig, vrij eenvoudig te herstellen. Hiervoor heb je een houtvuller nodig.
Nadat je het hout goed hebt schoongemaakt met de daarvoor bedoelde houtreiniger, laat je het drogen. De beschadigde plekken en scheuren kun je hierna goed opschuren en ook weer goed schoonmaken. Als het hout op deze plekken schoon en droog is kun je de houtvuller aanbrengen. Breng het ruim aan want de houtvuller zal iets krimpen wanneer het droogt.
Als de houtvuller volledig uitgehard is kun je de plekken nog eens licht opschuren zodat het oppervlak weer volledig egaal is. Hierna kun je het hout weer behandelen met een beschermende olie, lak of beits.
Let op: er zijn verschillende soorten houtvuller met verschillende kleuren en eigenschappen. Lees goed de gebruiksaanwijzing voordat je het gaat gebruiken.
Structureel onderhoud
Als je lang plezier wilt hebben van jouw houten tuinmeubels is het belangrijk dat je bovenstaand onderhoud regelmatig uitvoert. Aangeraden wordt om het reinigen twee maal per jaar te doen, maar beter is om ook te kijken naar de weersomstandigheden waaraan je het tuinmeubilair blootstelt.
Bij hete zomers met veel zon en geen regen, zal het hout snel uitdrogen en kunnen er scheuren ontstaan. Zorg dan dat je iedere 2 maanden het hout even reinigt en opnieuw beschermt met een olie, lak of beits. De beschermende onderhoudsmiddelen beschermen vaak ook tegen UV straling zodat de kleur langer behouden blijft.
Ook wanneer je het in de winter buiten laat staan is het goed om wat vaker te reinigen. Vooral wanneer het meubilair nat wordt en veel in de schaduw staat. Hierdoor vergrijsd het sneller en is er een grotere kans op algen en mossen.
Je kunt er ook voor kiezen om jouw houten tuinmeubels te beschermen met een zeil of om ze in de wintermaanden binnen, in de schuur of op zolder te zetten. Zorg er wel voor dat je de meubels niet volledig afsluit met een zeil, zodat het nog wel kan ademen. Want als het hout gaat broeien is er een grotere kans op het ontstaan van schimmels.