Tuintaken in oktober: tuinklusjes
Last Updated on February 9, 2022 by
Inhoud van het artikel:
Tuintaken in oktober
Oktober is aangebroken. De tuin bereidt zich voor op een rustperiode, maar is zelf nog vol rijkdom. De laatbloeiers bloeien en het fruit is rijp. Wanneer de zon doorbreekt vullen we ons nog even met de warmte die we de komende periode gaan missen.
Het is een fijne tijd om in de tuin te zijn en gelukkig mag er een hoop gebeuren! Maar wat dan zo al? Dat bespreken we nu.
Photo by Georg Eiermann on Unsplash
Het gazon onderhouden
Het zou kunnen dat je gazon wat lelijkere plekken heeft. Of je wil graag een nieuw gazon aanleggen. In oktober is het niet raadzaam om dan te gaan zaaien. De temperaturen zijn te laag voor het gras om goed te groeien.
De kans dat je dan met een lelijke grasmat de winter is gaat groot. Een betere optie voor deze tijd van het jaar is het leggen van graszoden. Hiermee verzeker je dat je met een mooie gezonde grasmat de winter in gaat. Zorg er voor dat je de graszoden de eerste maand water geeft als het een droge maand is. Veelal is dit in oktober geen probleem.
Snoeien
Er mag in oktober zeker worden gesnoeid. Bladverliezende planten kun je nu bijvoorbeeld al wat bijsturen.
Overdreven lang uitgelopen scheuten kunnen nu bijvoorbeeld een stuk worden ingenomen.
Uitgebloeide planten kunnen in weer mooi vorm worden gesnoeid. Werk heel bewust als je snoeit. Het is belangrijk om te weten dat de plant na het snoeien een nieuwe scheut zal maken vanuit de bovenste overgebleven knop.
Met deze kennis op zak kan jij dus de keuze maken waar jij wil dat de plant weer uit gaat lopen. Neem de tijd om de plant goed te observeren voor je begint met snoeien. Als je eerst goed observeert is het snoeien vervolgens een peulenschil. Als je meteen begint met snoeien kan je nog wel eens spijt krijgen van een roekeloze actie.
Wat doe ik met het snoeihout?
Veel tuineigenaren gooien het snoeihout in de groencontainer. Eigenlijk is dit hartstikke zonde voor de veerkracht van je tuin. De planten hebben veel energie gestoken in deze plantendelen en ze bevatten allerlei voedingstoffen.
Dit is zowel voeding voor jouw planten als voor het bodemleven. Het is dus goed om een plek in je tuin te vinden waar je dit materiaal neer kunt leggen. Zo kun je het bijvoorbeeld verstoppen achter een struik of uit het zicht.
Je kunt er ook een takkenril mee maken. Je maakt dan eigenlijk simpelweg een hoop van je takken. Dieren en insecten zullen vollop gebruik gaan maken van deze plek. Dieren die hier gebruik van zullen maken zijn onder andere egels, kikkers en vogeltjes. Een andere methode is om het snoeiafval te versnipperen en als mulch tussen je planten te leggen.
Dit zal onkruid terugdringen, de bodem voeden en de grond vochtig houden.
Groenblijvende hagen planten
Het is nu het moment om je nieuwe groenblijvende hagen te planten. Vanaf deze maand zijn ze weer met kluit te verkrijgen en dat scheelt in de prijs. Daarnaast krijgen ze de kans om wortels te ontwikkelen voor ze de winter in gaan.
Ook het verplanten van bestaande groenblijvende hagen zou vanaf nu kunnen gebeuren. Het is bij het verplanten van een volwassen haag aan te raden om de planten wat verder uit elkaar te planten dan ze oorspronkelijk stonden. Op deze manier geef je de plant de ruimte om meer wortels te maken.
Planten en scheuren
Daarnaast is het nu ook een goed moment om andere planten te planten. Hoewel er ook nog even kan worden gewacht tot november, wanneer de planten rusten. Oktober is overigens de ideale maand om te scheuren. Dit is een techniek die je kan gebruiken om vaste planten te vermeerderen en te verjongen.
Je doet dit door de plant eerst uit de grond te halen. Vervolgens snij je de plant met een schep in het aantal gewenste stukken. Nu kun je de nieuwe plantjes uitplanten waar je wil.
Oogsten in oktober
De populariteit rondom het aanplanten van eetbare planten in tuinen groeit gestaag. Er kan dan ook weinig op tegen vers geplukt fruit van eigen bodem.
En laat oktober nou net een maand zijn van enorme rijkdom. Afhankelijk van de grote diversiteit aan rassen kunnen er nu een heleboel soorten fruit worden geoogst.
Zo is dit bijvoorbeeld de tijd voor appels, peren, frambozen, bramen, blauwe bessen, druiven, kiwibessen en de in Nederland nog niet zo bekende pawpaw.
Photo by Matthew Pla on Unsplash
Pawpaw
Die laatste is een fruitgewas met de potentie om nog een hoop aan populariteit in Nederland te vergaren. Een vrucht met een tropisch allure van Nederlandse bodem. Het is een plant uit de familie van de Annonaceae en is in die familie de enige niet tropische plant.
De vrucht lijkt wat uiterlijk betreft nog het meest op een mango. En wat smaak betreft op een combinatie van mango en banaan. De plant groeit oorspronkelijk in de Verenigde Staten en in Canada en is dus goed geschikt voor ons klimaat.
De reden dat het fruit van deze plant niet bij de groenteboer ligt, is omdat het zeer slecht bewaard. Wel is het zeer geschikt om er ijs van te maken. Het feit dat zo’n bijzondere fruitboom het in Nederland goed doet, is reden voor veel tuineigenaren om een poging te wagen. En gelijk hebben ze!
Noten
En dan hebben we het nog niet gehad over de grote diversiteit aan noten die er nu te oogsten valt. Noten zijn een zeer waardevol onderdeel van een eetbare tuin. De noten die in oktober kunnen worden geoogst zijn bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten en kastanjes.
Maar wist je dat er in Nederland tegenwoordig ook amandelen worden gekweekt? Verschillende rassen die het hier goed doen. Met groeiende keuze uit Franse en Zweedse rassen staat het kweken van amandelen in Nederland nog in de kinderschoenen. De kans dat dit in de toekomst gaat veranderen lijkt aannemelijk.
De tuin in!
De tuin heeft een grote aantrekkingskracht deze maand. Geef je er nog even aan over, want er staan koudere dagen voor de deur. En vergeet vooral niet te genieten!