Zelf een pergola maken: handige tips & stappenplan
Last Updated on February 26, 2022 by
Inhoud van het artikel:
Zelf een pergola maken: handige tips
Het maakt niet uit of je tuin nu heel groot is of juist kleiner,smal of breed: in iedere tuin kun je een pergola plaatsen. De afmetingen van je pergola kun je helemaal zelf bepalen ,dus er is altijd een mogelijkheid om je tuin te voorzien van een pergola.
Ook van welk materiaal en hoe je de pergola gaat afwerking is volledig zelf in te vullen waardoor je pergola altijd in de sfeer van je tuin optimaal tot zijn recht zal komen.
Photo by Mitch Gaiser on Unsplash
Bereid je goed voor
Dat klinkt natuurlijk veelbelovend, maar hoe ga je nu te werk om jouw pergola te realiseren? Het is niet heel erg ingewikkeld om een pergola te maken, maar het is wel een klus die je beter met z’n tweeën kunt aanpakken.
Bedenk van te voren waar je je pergola zou willen neerzetten zodat je de de maten kunt opmeten en van welke houtsoort je deze wilt maken. Er wordt veel gebruik gemaakt van Douglashout voor pergola’s, maar je kunt ook voor geïmpregneerd tuinhout gaan.
De kosten hiervoor zijn lager, maar de pergola zal dan in verhouding ook wel wat sneller vervangen moeten worden. Kies je voor grover hout dan zul je een wat stoerder uitziende pergola krijgen en is gladgeschuurd hout juist veel strakker om te zien omdat het helemaal glad is.
Zelf een pergola maken: stappenplan
Grondig uitmeten en gaten graven
Als je hebt bepaald waar de pergola komt te staan in je tuin, begin je met het uitmeten ervan en graaf je de gaten voor de palen. Dat kan natuurlijk met een schep, maar je kunt er ook een grondboor voor gebruiken.
Om de boel wel stevig in de grond te krijgen, moet je de palen op z’n minst 60 cm in de grond zetten. Afhankelijk van hoe lang je palen zijn die je gekocht hebt, hou je dan natuurlijk een bepaalde hoogte over boven de grond.
Het meest gebruikelijke is om palen van 3 meter lang te kopen, zodat je ruim onder de pergola door kunt lopen. Plaats de eerste en de laatste paal en span daar een loodlijntje omheen, zodat de middelste palen op die manier makkelijker voor jezelf te plaatsen zijn.
Een pergola bestaat uit minimaal 4 palen en je laat minimaal 1 meter ruimte tussen de palen, maar nooit meer dan 2 meter.
Beton gieten
Als de palen in hun gaten staan, ga je ze één voor één vastzetten met beton. Het beste kun je hier snelbeton voor gebruiken omdat dit het prettigste werkt. Schut een zak snelbeton leeg in het gat rondom de paal en gooi daar de hoeveelheid water bij die op de verpakking van het snelbeton staat.
Palen in beton zetten
Het uitharden van het beton gaat meteen beginnen zodra je er water bij gooit, dus hou je waterpas bij de hand om de paal recht te plaatsen. Het proces van uitharden gaat snel; na een kwartier is het beton hard genoeg om de paal los te laten en je de volgende kunt gaan vastzetten.
Beton laten uitharden en leggers
Wanneer je al je palen hebt vastgezet met snelbeton en het beton goed genoeg is uitgehard, kun je de liggers erop gaan plaatsen. Deze balken bevestig je gewoon met schroeven en zorg er dan voor dat de schroeven lang genoeg zijn zodat de gehele constructie stevig in elkaar geschroefd zit.
Welke soort liggers je erop gaat leggen, is persoonlijke voorkeur. Een balk geeft een robuustere uitstraling dan een platte lat die het geheel er weer strakker laat uitzien.
Welk hout kiezen voor een pergola?
Het is heel belangrijk om goed hout te kiezen om een pergola te maken: de pergola gaat veel regen, zon en slecht weer zien en hout kan daar niet goed tegen. Daarom moet je dus kiezen voor hout dat geschikt is zoals tropisch hout, of moet je kiezen voor hout dat behandeld is zoals Thermowood .
De ene houtsoort is duurder dan een andere, laat je dus ook goed informeren!
Welke planten kunnen klimmen op een pergola?
Nu je pergola staat wil je deze misschien wel gaan aankleden met klimplanten. Een pergola is daar namelijk uitermate geschikt voor en als je de juiste klimplant gebruikt, kun je er een fijne schaduwplek mee creëren.
De meest geschikte planten zijn onder andere de blauwe regen of eetbare druiven. Ook de bruidssluier en een klimroos zijn prima keuzes. Je kunt wat staaldraad tussen de liggers spannen om de takken mooi te begeleiden zonder dat het erg opvalt.
- klimrozen
- clematis
- wisteria (blauwe regen)
- druiven
- klimop
Lees ook: interieurtrends 2022
Lees ook: tuinkantoor